V RTH pravijo: Brnica je naša vizija

Štrajk prestavljen, a brez vladne odločitve o Brnici se lahko 21. junija zgodba ponovi.

Objavljeno
31. maj 2013 18.40
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Prvojunijskega štrajka zasavskih rudarjev ne bo. Dan D je prestavljen za tri tedne. Če se vlada v tem času ne izjasni o raziskavah oziroma nadaljnjem kopanju premoga v sloju Brnica, 21. junija sledi napoved opozorilne stavke.

Prek dvesto delavcev Rudnika Trbovlje-Hrastnik (RTH) v zapiranju in Termoelektrarne (TET) je s shoda podpore v Trbovljah premierki Alenki Bratušek in ministru Samu Omerzelu sporočilo, da računajo nanju, saj težave v zasavski energetiki "niso od včeraj", vlečejo se že desetletje. Od države pričakujejo podporo Brnici, edinemu projektu, v katerem vidijo možnost za ohranitev vsaj sto delovnih mest; trenutno jih je še slabih 300.

V Brnici je po podatkih iz študije ocene zalog, ki jo je opravila Naravoslovnotehniška fakulteta iz Ljubljane, 6,25 milijona ton zalog, ki se jih da odkopati po "ekonomsko sprejemljivih" 2,6 evra za gigadžul; zalog je dovolj za 20 let. "Brnica je naša vizija," se je za Delo na četrtkove obtožbe ministra Omerzela, češ da je nimajo, odzval direktor RTH Aleš Berger.

Njemu in direktorju TET Franciju Blazneku so delavci izročili seznam z napovedanimi stavkovnimi aktivnostmi. Blaznek, ki je v primeru štrajka že pred časom zagrozil z odstopom, je ponovil podporo Brnici: "Upam, da jo bomo do 21. junija dosegli tudi pri svojem lastniku (Holdingu Slovenskih elektrarn, o.p.)." Na odziv Blaža Košoroka, prvega moža HSE, ki Brnici sicer ni naklonjen, smo čakali zaman.

Tudi minister Omerzel nam stališča do Brnice ni zaupal, se je pa odzvalo njegovo ministrstvo za infrastrukturo: do 20. junija mora po sklepu vlade skupaj z ministrstvom za finance preveriti možnost objave javnega razpisa za izdajo dovoljenja za raziskovanje Rudnika Brnica, pa tudi morebitne neskladnosti z zakonom o postopnem zapiranju RTH, odločitvijo Evropske komisije o državni pomoči RTH iz leta 2010 in z zakonom o rudarstvu.

Med shodom se je med rudarji razširila novica, da lahko pričakujejo prihod premierke Bratuškove, ki jo je na sedežu RTH poleg zaposlenih čakal tudi par škornjev. Rasim Ahmetović, rudar in jamski reševalec s 27 leti delovne dobe jih je tja postavil, ker je "predsednici želel povedati samo to, da ne le, da ni za plače - tudi za zaščitna sredstva je zmanjkalo."

RTH potrebuje za plače mesečno 700.000 evrov. Ali te 18. junija bodo, je odvisno od podpisa pogodbe o financiranju. S četrtkovim sprejemom srednjeročnega programa RTH na vladi podjetje pravno podlago zdaj sicer ima. Kdaj lahko pričakujejo podpis, zlasti pa konkretno pomoč, pa ta hip še ne vedo.