V shirani občini hira še občinsko podjetje

Vodstvo litijskega podjetja SVC se pogoja za reprogram dolgov, občina ne more pomagati.

Objavljeno
19. november 2014 21.49
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Litija - Občinsko podjetje SVC, ki ga je pred leti ustanovila litijska občina, ni sposobno vračati glavnice posojil, niti sproti odplačevati obresti. Ura resnice je prispela prejšnji mesec, ko je NLB od občine zahtevala, naj najemnino za vrtec in glasbeno šolo ne plačuje več podjetju SVC, ampak kar naravnost njim.

Direktorici podjetja SVC Tatjani Kržišnik smo glede domnevnih poslovnih težav posredovali številna vprašanja, vendar nanje ni odgovorila. Prejeli smo zgolj suhoparni odgovor, ki pa kljub vsemu veliko pove: »V dogovoru z bankami in izvajalci vam želenih podatkov ne morem posredovati, dokler ne bodo končani razgovori o reprogramu kreditov.« To pomeni, da podjetje ne dolguje zgolj bankam, ampak tudi izvajalcem. Glavni izvajalec gradbenih del je bilo domače podjetje Trgograd. Njihov direktor Andrej Poglajen je za Delo povedal, da jim podjetje SVC dolguje 700.000 evrov, a je prepričan, da bodo našli rešitev. Dolg do drugih podjetnikov in obrtnikov še ni znan.

Tudi občina je prezadolžena

Po naših podatkih je podjetje SVC, ki ga je v prejšnjem mandatu z malo manj kot tremi milijoni evrov dokapitalizirala litijska občina, zadolženo za 10,5 milijona evrov. Od tega sta dve posojili v skupnem znesku devetih milijonov evrov najeti pri NLB, poldrugi milijon evrov pa je podjetje SVC spomladi najelo pri Delavski hranilnici. Pri tem posojilu ima po informacijah iz dobro obveščenih krogov banka v rokah občinske bianco menice, ki jih lahko unovči kadarkoli. Naš vir v državni upravi pravi, da bo občina kmalu v položaju, ko bo morala namesto podjetja SVC odplačevati kredite.

Že prejšnji mesec je (pre)zadolžena litijska občina, ki je lastnica zadolženega podjetja in tudi plačnica najemnine za vrtčevske prostore ter za prostore glasbene šole v Medgeneracijskem središču Šmelc, ki jih upravlja podjetje SVC, od NLB prejela zahtevo, da mora najemnino plačevati neposredno omenjeni banki in nič več SVC.

Litijska občina se je ob najemu bančnih posojil z izjavo zavezala, da bo poskrbela, da podjetje SVC ne bo zašlo v likvidnostne težave, in da bo dokapitalizirala podjetje, če bo to potrebno. In zdaj podjetje potrebuje svež kapital. Eno od naših vprašanj Kržišnikovi je bilo, v kakšni finančni kondiciji je SVC in ali bo morala občina znova dokapitalizirati podjetje SVC, a odgovora, kot smo omenili, nismo prejeli.

Reši jih lahko lekarna

Za podjetje SVC bi bilo dobrodošlo in nujno potrebno, da čim prej sklene pogodbo o prodaji prostorov za lekarniško dejavnost z Lekarno Ljubljana. Direktorica SVC Tatjana Kržišnik in direktor Lekarne Ljubljana (LL) Marjan Sedej sta konec januarja letos podpisala predpogodbo za prodajo oziroma za nakup približno 200 kvadratnih metrov prostorov, v katerih so nameravali Ljubljančani odpreti lekarno.

Sedej se je takrat zavezal, da bo za kvadratni meter praznih prostorov odštel 2700 evrov (brez DDV) oziroma dobrih 633.000 evrov z DDV. Svet zavoda LL se je z nakupom strinjal že decembra lani, pred tem pa je bilo podpisano tudi pismo o nameri. Ker Sedej ni držal obljube, je litijski župan Rokavec javno napovedal, da ga bodo tožili, če kupnine ne bodo prejeli do konca julija. Lekarniški prostori samevajo, denarja ni, Rokavec pa Sedeja ni tožil.

Direktor LL Marjan Sedej je za Delo pojasnil, da imajo podpisano veljavno predpogodbo za nakup prostorov in da svojih odločitev o razvoju lekarniške mreže ne bodo spreminjali. Dejal je, da se je o ceni še mogoče pogovarjati in da bo lekarna odprta takoj po pridobitvi vseh potrebnih dokumentov. Ljubljanski mestni svetniki o nakupu oziroma o izdaji potrebnega soglasja še niso odločali in LL tudi ne bodo dali soglasja za nakup tako dragih prostorov v Litiji.