V Sloveniji razlike med spoloma največje v politiki

Razkorak med ženskami in moškimi najuspešneje zmanjšujejo Islandija, Finska in Norveška. Slovenija je zasedla 23. mesto.

Objavljeno
28. oktober 2014 12.59
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ženeva − Svetovni gospodarski forum (World Economic Forum) je deveto leto zapored objavil rezultate raziskave »gender gap«, ki meri razkorak med ženskimi in moškimi po vsem svetu na področjih gospodarstva, izobraževanja, zdravja in politike.

V raziskavi je sodelovalo 142 držav, slika Slovenije na področju enakopravnosti spolov pa je daleč od ideala, a to velja za vse države. Najbolje so se sicer pričakovano odrezale države na severu Evrope − na prvem mestu Islandija, sledijo Finska, Norveška, Švedska.

Ocenjevalo se je, koliko so se razlike med spoloma zmanjšale glede na zadnja leta. Med deseterico najboljših je tako zanimivo videti tudi države, kot so Nikaragva, Ruanda in Filipini. Na zadnjem mestu na lestvici je Jemen, pred njim pa Pakistan, Čad, Sirija in Mali.

V devetih letih, torej od leta 2006 do 2014, je Slovenija sicer napredovala za 28 mest, a se je tudi raziskava v teh letih razširila za dodatnih 27 držav. V letošnji raziskavi se je Slovenija uvrstila na 23. mesto, leta 2006 na 51.

Najslabše smo se odrezali na področju politike − ocenjevali so delež žensk in moških v parlamentu, na ministrskih položajih in v predsedniški palači. Rezultati so nas uvrstili na povprečno mesto med 142 državami. Povečal se je dežel žensk v parlamentu in dosega indeks 0,5.

Najboljše smo se odrezali na področju vključenosti v gospodarsko življenje oziroma na področju trga dela. Povprečje v tem področju dviguje kategorija zaposlenih žensk v strokovnih in tehničnih poklicih, znižuje pa kategorija primerljivosti plač in zaposlenih v zakonodajnih službah, uradih in v menedžerstvu. Slovenija je tukaj dosegla 22. mesto.

Na področju izobrazbe je Slovenija zasedla 27. mesto, na področju zdravstva pa 74. mesto, kljub temu, da so razlike med moškimi in ženskami na tem področju skoraj neopazne − pri zdravju se je ocenjevalo število rojenih otrok glede na spol in življenjska doba.