V Sloveniji živi vsak 245. prebivalec Evropske unije

Povprečen državljan Slovenije je star 42 let, ima srednješolsko izobrazbo, letno zasluži 21.135 evrov bruto.

Objavljeno
31. oktober 2013 10.01
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ljubljana − Letos obeležujemo evropsko leto državljanov, slovenski statistični urad (Surs) pa je ob tem izdal publikacijo Mi, državljani EU, piše Slovenska tiskovna agencija. Podatki zadnjih treh let kažejo, da v Sloveniji živi vsak 245. prebivalec Evropske unije (EU). Povprečen državljan Slovenije je star 42 let, ima srednješolsko izobrazbo, povprečno pa letno zasluži 21.135 evrov bruto.

Kot so zapisali na statističnem uradu, evropsko državljanstvo nacionalno dopolnjuje in prinaša posebne, dodatne pravice. Med prebivanjem v tujini nas morajo v drugi državi članici obravnavati enako, kot obravnavajo svoje državljane, zlasti glede zaposlitve, plačila za delo, možnosti dostopa do dela, vpisa v šolo in zdravstvene oskrbe.

Uradnih jezikov EU je 23, med temi je z najvišjim odstotkom govorcev zastopana nemščina, sledita italijanščina in angleščina. V šolskem letu 2011/12 se je enega tujega jezika v Sloveniji učila polovica osnovnošolcev, dveh pa 16 odstotkov osnovnošolcev.

Prebivalci EU sicer po podatkih Sursa podpirajo vizijo, da bi moral vsak državljan EU obvladati vsaj dva tuja jezika. Le v osmih državah članicah je ta cilj že dosegla vsaj polovica prebivalstva, tudi v Sloveniji. V Sloveniji se 92 odstotkov prebivalcev lahko sporazumeva še v najmanj enem tujem jeziku, povprečje EU pa je 54 odstotkov. Dve tretjini Slovencev se lahko pogovarjata v dveh, v EU četrtina, vsak tretji prebivalec Slovenije pa v treh ali več tujih jezikih. V EU to zmore vsak deseti.

Po stopnji delovne aktivnosti se Slovenija z 52,4 odstotka uvršča v zlato sredino lestvice držav EU, najvišje pa je bila v 4. četrtletju lanskega leta Nizozemska.

Podatki se nanašajo tudi na stopnjo tveganja revščine v državah EU, dodaja STA. Pod pragom tveganja revščine je v Sloveniji v letu 2011 živelo 13,6 odstotka prebivalcev, kar je manj od povprečja EU s 16,9 odstotka. Nižjo stopnjo tveganja revščine kot Slovenija je imelo še pet držav, med temi najnižjo Češka z 9,8 odstotka.

Pod povprečje pa se Slovenija uvršča po zastopanosti žensk v Evropskem parlamentu, saj jo zastopajo tri poslanke in pet poslancev. Med poslanci v Evropskem parlamentu so sicer ženske zastopane s 30 odstotki. Najvišji delež žensk med evropskimi poslanci so izvolili v letu 2009 na Finskem, skoraj dve tretjini.

Zanimivi so podatki, da se je leta 2012 z državljanko ene od drugih držav članic poročilo 75 državljanov Slovenije, 98 nevest s slovenskim državljanstvom pa se je lani poročilo z državljanom ene od drugih držav članic EU.

Kot so še zapisali na statističnem uradu, V Evropski uniji živi več kot 500 milijonov ljudi, od katerih jih je velika večina državljanov EU. Skupno državljanstvo nam prinaša številne pravice in priložnosti, ki pa jih morda premalo poznamo, zaključuje STA.