Kako bodo v sredo stavkali cariniki, državni zbor, farmacevti ...

Na Gregorčičevi bo ob 12.05 protestni shod. V nekaterih panogah bodo prekinili delo, drugje pa bolj intenzivno delali.

Objavljeno
21. januar 2018 22.04
Pred vlado protest sindikatov javnega sektorja, Ljubljana 20. junij 2017 [protesti,sindikati,javni sektor,Ljubljana]
Barbara Hočevar, Sandra Hanžič
Barbara Hočevar, Sandra Hanžič
Ljubljana – V sredo, 24. januarja, bo – če vlada in sindikati ne bodo dosegli soglasja – prva v nizu stavk zaposlenih v javnem sektorju. Napovedalo jo je 16 sindikatov, skupaj pa bo v njej sodelovalo 22 sindikatov, ki upajo, da bodo s prekinitvijo ali celo še bolj intenzivnim delom vlado in javnost prepričali o utemeljenosti svojih zahtev.

V splošni stavki zaposlenih v javnem sektorju, ki bo v sredo, bodo sodelovali člani pogajalske skupine reprezentativnih sindikatov javnega sektorja pod vodstvom Jakoba Počivavška z zelo različnih področij – od veterine, carine, farmacije, zdravstva, državne uprave, kulture do zaposlenih v nekaterih vrtcih in šolah. Predstavniki vlade se bodo s sindikalisti znova srečali danes popoldne, a po videnem in slišanem na zadnjem sestanku ni prav verjetno, da bi do srede toliko zbližali stališča, da stavke ne bi bilo. »Vladni predlog vsekakor ni takšen, da bi lahko pripeljal do rezultata. Ali je zbližanje možno, pa je v tem trenutku prezgodaj govoriti,« je komentiral Počivavšek.

Kaj zahtevajo?

Sindikalna skupina, ki je za sredo napovedala tudi protestni shod v središču Ljubljane, zahteva povišanje plač za tri do štiri plačne razrede (torej od 12 do 16 odstotkov) za vse zaposlene nad 26. plačnim razredom (1174 evrov bruto), za tiste pod to mejo, kjer so anomalije sicer že odpravljali lani poleti, pa za dva plačna razreda. Zahtevajo tudi sprostitev še veljavnih varčevalnih ukrepov, med njimi dvig vrednosti plačne lestvice za 8 odstotkov. Poleg tega pričakujejo, da bo vlada delodajalcem zagotovila sredstva za povečane stroške dela iz teh zahtev ter da bodo pogajanja potekala v okviru enotnega plačnega sistema, »da ne bi prišlo do take napake, kot jo je vlada storila z zdravniki«, kot se je izrazil Počivavšek.


Za povečavo klikni na infografiko.


Poleg skupnih splošnih zahtev so posamezni sindikati izrazili še nekaj svojih in pričakujejo, da jim vlada prisluhne pri vprašanjih, ki so pereča na njihovih področjih. Tako denimo v sindikatu delavcev v pravosodju želijo, med drugim, zvišanje osnovnih plač in določitev jubilejne nagrade za 40 let dela, farmacevti in veterinarji opozarjajo na hudo kadrovsko podhranjenost, uslužbenci finančne uprave želijo 1000 evrov letne nagrade in izplačilo 20 odstotkov od bruto plače zaradi konkurenčne klavzule. Številni opozarjajo na nujnost ureditve delovnih razmer in sprejetje standardov in normativov za njihovo področje.

Proti linearnemu zvišanju

Vlada ostro nasprotuje zahtevam po linearnih dvigih plač – vse zahteve sindikatov, tudi tistih, ki so stavke napovedali za februar, po vladni oceni znašajo 991 milijonov –, saj jih gospodarstvo ne bi preneslo, država pa bi se spet lahko znašla v recesiji, je v zadnjih tednih večkrat ponovil minister za javno upravo Boris Koprivnikar.

Prejšnji teden je vlada oblikovala pogajalsko skupino v sestavi: generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič, vodja sektorja za plače Branko Vidič, glavna inšpektorica za javni sektor Lidija Apohal Vučković, predstavnica finančnega ministrstva Saša Jazbec in direktor Umarja Boštjan Vasle.

Sestavili so tudi širšo skupino, v kateri so predstavniki ministrstev Darko Stare (pravosodje), Boštjan Šefic (notranje zadeve), Andreja Barle Lakota (izobraževanje), Damjana Pečnik (kultura), Miloš Bizjak (obramba), Polonca Drofenik (kmetijstvo), Mojca Ramšak Pešec (zdravje) in Davor Dominkuš (delo in socialne zadeve).

Kako bo stavka potekala?

Sindikalisti bodo v sredo med 12.05 in 13. uro pripravili protestni shod pred vladno palačo na Gregorčičevi ulici, na katerem bodo navzoči tudi predstavniki tistih poklicev, ki imajo po zakonu omejeno pravico do stavke, sicer pa se bodo stavkovnih aktivnosti lotili različno. Člani sindikata ministrstva za obrambo, ki ne smejo stavkati, bodo, na primer, za sredo vzeli dopust in se udeležili protestnega shoda.

Za zdaj je težko oceniti, koliko bodo stavko občutili državljani. Prav tako še ni izračunov, kakšne bodo njene finančne posledice. Delo bodo med drugim prekinili člani Sindikata delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti (Vir), kar pomeni, da bo delo okrnjeno tudi v nekaj vrtcih in šolah. Starše otrok so o tem obvestili prejšnji teden. Pozvali so jih, naj otrok, če imajo drugo možnost varstva, ne pripeljejo v vrtce. Tiste, ki bodo prišli, pa bodo sprejeli. Enako velja za tiste osnovne šole, v katerih so zaposleni člani Vira. V petih med njimi predvidoma ne bo pedagoškega programa, saj se bodo stavki pridružili le zaposleni v knjižnici oziroma iz plačne skupine J.

Znatno večje težave bodo imeli starši, če se vladi ne bo uspelo spogajati s Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz), ki je sicer stavko napovedal za 14. februarja.

Še nekaj neznank

Po besedah Ane Jakopič, sekretarke Sindikata državnih organov Slovenije, bo stavkala večina upravnih enot, geodetskih uprav in finančnih uprav, ki bodo izvajale le nujne naloge, da ne ogrozijo pravic državljanov. Stavki pa se bodo pridružili tudi zaposleni v nekaterih drugih službah, ki pa ne delajo neposredno s strankami in tako te ne bodo tega občutile. Med njimi so terenski delavci zavoda za gozdove, nekateri kmetijsko-gozdarski zavodi, nekateri zaposleni v skladu kmetijskih zemljišč in gozdov, v agenciji za zdravila in medicinske pripomočke. Tudi v Ajpesu se bodo menda pridružili stavki. Natančnega seznama ministrstev, organov v sestavi ministrstev in občin, kjer bo delo okrnjeno, nam še niso posredovali. Je pa možno, da bodo nekateri nezadovoljstvo izrazili le z udeležbo na protestu.

Seznam sodelujočih se bo v prihodnjih dveh dneh zagotovo še dopolnjeval, meni Ana Jakopič. Danes bodo sindikati v zdravstvu, ki so del Pergama, sporočili, kako bo v sredo organizirano delo in kako bodo poskrbeli za paciente v tistih ustanovah, kjer bodo stavkali.