V štiriletno sanacijo 15 bolnišnic

Državni proračun bo pokril 80 odstotkov izgube. Z denarjem bodo poplačale obveznosti do dobaviteljev.

Objavljeno
30. november 2017 23.00
bsa urgenca
Milena Zupanič
Milena Zupanič
Ljubljana - S »posebnim vladnim projektom za zagotavljanje poslovne in plačilne stabilnosti javnih zdravstvenih zavodov« se začenja danes sanacija 15 bolnišnic, ki so bile konec leta 2016 v izgubi. Državni proračun bo pokril 80 odstotkov izgube. Z denarjem bodo poplačale obveznosti do dobaviteljev. Bolnišnice bodo v 15 dneh dobile sanacijske ekipe.

Ministrica Milojka Kolar Celarc je povedala, da gre za »najboljše strokovnjake, ki so se že izkazali kot sanatorji v Sloveniji«. Za svoje delo bodo prejemali 25 evrov na uro. Skupni stroški za sanacijske ekipe, zapisani v vladnem projektu, bodo za štiri leta znašali 1,71 milijona evrov, od tega za sanacijske uprave 1,24 milijona evrov, za odbore 368.000, za tehnično-administrativno pomoč pa 102.000 evrov. Največ, kar 634.000 evrov, bodo porabile ekipe v letu 2018.


Infografika: Delo


»Namen projekta je zagotoviti poslovno in plačilno stabilnost javnih zavodov, s ciljem optimizacije vodenja in poslovanja v posameznih javnih bolnišnicah. Cilj je, da vsi ti zavodi v največ štirih letih vzpostavijo izvajanje dejavnosti na način, da bodo tekoče poslovali najmanj z uravnoteženim poslovnim izidom, hkrati pa zagotavljali kakovostno izvedbo zdravstvenih storitev v okviru javne službe,« je zapisala vlada v sporočilu za javnost.