V sto letih gore vzele 1957 življenj

Gorski reševalci imajo vsako leto več dela. Država jim je letos namenila 20.000 evrov manj.

Objavljeno
06. junij 2012 23.27
Špela Ankele, Kranj
Špela Ankele, Kranj

Kranjska Gora – V sto letih organiziranega gorskega reševanja pri nas, od 16. junija 1912 do konca lanskega leta, so gorski reševalci opravili 8241 reševanj in iskanj. V tem obdobju so naše gore vzele 1957 življenj. V Sloveniji je več kot 600 gorskih reševalcev, vsi so prostovoljci. Združeni so v 17 društvih oziroma postajah.

Jani Bele iz komisije za informiranje in analize Gorska reševalna zveza Slovenije (GRZS) pravi, da število reševalnih akcij v zadnjih letih skokovito narašča. Leta 2000 je bilo preseženo število 200, leta 2007 število 300, lani pa so gorski reševalci opravili že 406 akcij.

Med vzroki gorskih nesreč so lani, podobno kot v preteklosti, znova prevladovali padci, zdrsi in nepoznavanje terena. Lani sta se dve gorniški nesreči zgodili zaradi udara strele, štirim nesrečam pa je bil vzrok alkohol. Bele je poudaril, da so bile gore lani zaradi idealnih razmer izjemno dobro obiskane, saj so na višku sezone na Kredarici našteli tudi po 3000 planincev na dan, tako da se je v slovenskih gorah zgodilo še malo nesreč. To pripisuje preventivnim akcijam, ki so jih opravili gorski reševalci in planinska zveza skupaj s policisti, in boljši opremljenosti planincev.

Previdno pri izbiri ture

Čeprav so v dolini razmere zdaj že prijetno poletne, je v gorah na severnih pobočjih še sneg, opozarjajo gorski reševalci. »Predvsem je treba biti previden pri izbiri ture, v gore gremo le dobro opremljeni. Čelada nas ščiti pred kamenjem in varuje pri padcih,« opozarja izkušeni gorski reševalec Bele in dodaja, da je pred odhodom v gore treba zmeraj spremljati vremensko napoved.

Gorski reševalci, je za Delo povedal predsednik GRZS Igor Potočnik, bodo letos od države oziroma uprave za zaščito in reševanje dobili pet odstotkov manj denarja kot leto prej: »Čeprav bomo imeli 20.000 evrov manj, to ne bo vplivalo na naše načrtovano izobraževanje niti na našo opremo. Poskušali se bomo znajti s tem denarjem in sponzorskimi sredstvi, kako uspešni bomo pri tem, pa je odvisno od števila akcij, ki jih bomo imeli.«