Tako vlada kot policisti ta teden o usklajenem stavkovnem sporazumu

Po optimističnem scenariju bi sporazum lahko začeli uresničevati jeseni. 

Objavljeno
30. maj 2016 15.25
tre-POLICISTI IN BEGUNCI
Š. P., STA, Ma. F.
Š. P., STA, Ma. F.

Ljubljana − Vlada bo o stavkovnem sporazumu, ki sta ga v petek uskladili pogajalski skupini vlade in sindikatov v policiji, odločala predvidoma na četrtkovi seji, so za STA napovedali na notranjem ministrstvu. Policijski sindikat se bo o sporazumu izrekal takoj po vladni odločitvi, sindikat policistov pa verjetno v torek ali sredo, so navedli v sindikatih.

Predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič je že v petek zanikal, da bodo stavko, ki so jo začeli 18. novembra lani, končali z morebitnim podpisom sporazuma, pač pa bodo v tem primeru le ustavili stavkovne aktivnosti. Sporazum so po njegovih besedah uskladili v okvirih, o katerih so tudi ves čas govorili.

Radio Slovenija pa je danes poročal, da oblikovani sporazum prinaša predvsem odpravo podplačanih delovnih mest v policiji, za kar bo na leto potrebnih dodatnih deset milijonov evrov proračunskih sredstev. Ureja tudi napredovanja v višja delovna mesta, saj se bo z reformo v letu 2018 zvišal standard policijskega poklica in bo zanj potrebna višja stopnja izobrazbe.

Tisti, ki bodo imeli ob začetku leta 2018 najmanj 15 let delovne dobe pri opravljanju del policije in bodo najmanj tri leta opravljali naloge, za katere bo po novem zahtevana višja izobrazba, bodo po sporazumu lahko nemoteno napredovali in jih bodo premestili v višje razrede kljub peti stopnji izobrazbe. Drugim pa bodo omogočili, da pridobijo višjo stopnjo.

Optimistični scenarij: sporazum lahko začeli uresničevati jeseni

Sporazum, ki sta ga v petek uskladili pogajalski skupini vlade in sindikatov v policiji, prav tako določa, da bodo vsem, ki opravljajo operativno ali drugo nevarno delo, uredili posebno nezgodno zavarovanje. Vsem policistom nadzornikom državne meje, ki so zaposleni za določen čas, pa bodo v podpis ponudili pogodbe za nedoločen čas.

A za izvedbo vseh zavez bo po poročanju Radia Slovenija vlada potrebovala kar nekaj časa. Glede na roke bi po optimističnem scenariju sporazum lahko začeli uresničevati jeseni. Bolj črnogledi pa pričakujejo, da se bo izplen stavke policistom poznal šele pri decembrski plači.

Policisti so sicer zahtevali uresničitev zavez, ki so jim jih dale že prejšnje vlade v različnih dogovorih in stavkovnih sporazumih. Njihove zahteve se po eni strani nanašajo na urejanje statusa policistov, po drugi pa na področje plač. Med zahtevami, ki so jih podali ob začetku stavke, je bilo tudi povečanje plač policistov za 35 odstotkov in izplačilo presežnih ur.

Prav tako so policisti zahtevali, naj se policistom zagotovi delovna in zaščitna oprema, ki jim bo omogočala varno delo.

Koprivnikar s predlogom sporazuma deloma zadovoljen

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je dejal, da je s predlogom sporazuma deloma zadovoljen. Kot je pojasnil, je zadovoljen, ker kaže, da bodo prišli do dogovora in je ta še vedno finančno vzdržen.

Prav tako je, kot je dodal, zadovoljen, da so pri vsebini dogovora zasledovali načelo, pri katerem so vztrajali od samega začetka: da ne more biti linearnega povečanja plač za eno poklicno skupino, ampak se lahko pogovarjajo le o specifičnem ovrednotenju njihovega dela, torej o odpravi plačnih anomalij.

Ob tem je zagotovil, da bodo tudi z ostalimi sindikati javnega sektorja nadaljevali pogovore o odpravljanju anomalij.