V tožbah Vzajemne nove razsodbe

Vzajemna ima odprtih 12 tožb proti nekdanjim vodilnim. Plačano več kot 400.000 evrov, dobljeno še nič.

Objavljeno
14. december 2014 21.22
SLOVENIJA LJUBLJANA 29.10.2009 VZAJEMNA FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
Brigite Ferlič Žgajnar, Ozadja
Brigite Ferlič Žgajnar, Ozadja
Ljubljana – Vzajemna ima na sodišču odprtih dvanajst tožb proti nekdanjim vodilnim. Na prvi stopnji jih je bilo rešenih osem: eno je dobila, dve sta bili delno rešeni v njen prid, pet pa jih je izgubila. Tri od zadnjih je višje sodišče že vrnilo v novo sojenje.

Vzajemna je v že rešenih tožbah na Okrožnem sodišču v Ljubljani pričakovala izplen v višini dobrih dveh milijonov in pol evrov (brez obresti), prisojenih ji je bilo dobrih 380.000 evrov, toženim pa bi morala vrniti 89.000 evrov pravdnih stroškov. Do tega trenutka je imela torej v prvostopenjskem sodnem boju zgolj 11,5-odstotni finančni izkupiček glede na vsoto, ki jo je hotela iztržiti z osmimi tožbami.

Pravnomočna je ena od sodb, pa še ta zgolj v delu, ki se nanaša na Petra Pustatičnika in Davorja Hvalo. Ker ju sodišče ni spoznalo za odgovorna za očitano nastalo poslovno škodo, bi jima morala Vzajemna že septembra povrniti skoraj 8000 evrov pravdnih stroškov. Pustatičnik plačila še ni prejel. Na zavarovalnici so pojasnili, da imajo v zvezi s tem odprtih več zadev, ki se rešujejo povezano, in da bo dolg poravnan v kratkem. So pa do zdaj za vodenje postopkov v zvezi z vloženimi tožbami ter plačila sodnih taks, sodnih izvedencev in odvetniških stroškov že potrošili približno 400 tisočakov.

V zadnjem mesecu so postale znane sodniške odločitve v treh tožbah Vzajemne. Na okrožnem sodišču je izgubila tožbo proti Boštjanu Averju, Petru Pustatičniku, Marku Jakliču in Francetu Henigmanu. Očitala jim je, da so neskrbno vodili posle v zvezi z družbo CDE, in od njih terjala odškodnino v višini 1.320.000 evrov, a jo je sodišče zavrnilo.

Na prvi stopnji je izgubila tudi tožbo proti Boštjanu Averju in Petru Pustatičniku, od katerih je zaradi domnevno nevestnega ravnanja pri sodelovanju z družbo Endemit hotela izterjati dobrih 300.000 evrov. Sodišče se je postavilo na stran toženih, Vzajemna pa bi jima morala plačati dobrih 10.000 evrov pravdnih stroškov.

Na razsodbi se bo zavarovalnica pritožila. Pravijo namreč, da imajo odgovornost do članov in do organov upravljanja, ki so sprožili te postopke, in da jih poskušajo pripeljati do konca s čim bolj pozitivnim učinkom za družbo. In to kljub temu da je zdajšnji predsednik uprave Aleš Mikeln že pred časom navedel, da je od desetih tožb vsaj šest takšnih, ki jih bodo gotovo izgubili.

Na višjem sodišču pa je padla razsodba okrožnega sodišča glede poslov z družbo ABC Invest. Prvostopenjsko sodišče se bo moralo znova izreči o utemeljenosti tožbenega zahtevka Vzajemne proti Boštjanu Averju in Petru Pustatičniku v višini 50.400 evrov.

Okrožno sodišče torej še ni sprejelo odločitve v štirih tožbah Vzajemne, v treh se bo moralo ponovno izreči, pet zadev pa je na višjem sodišču.