V UKC Ljubljana prisiljeni zmanjšati urgentne zdravniške ekipe

Po novem bo na poškodbeni urgenci en zdravnik manj, zato bo treba v čakalnicah čakati dlje.

Objavljeno
07. februar 2014 12.03
Posodobljeno
07. februar 2014 13.00
bsa_urgenca
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika
Ljubljana − Poškodbena urgenca sprejme vsak dan 200 do 300 poškodovancev, ki jih je doslej oskrbovalo šest ali sedem zdravnikov, po novem bo eden manj.

Univerzitetni klinični center Ljubljana je sporočil, da so prisiljeni zmanjšati urgentne zdravniške ekipe, ki sprejemajo poškodovance 24 ur na dan.

Namesto šest (ali sedem) bo tako do nadaljnjega na voljo en zdravnik manj. S tem se bo dejansko poslabšala dostopnost do zdravnikov, saj bo treba v čakalnicah na urgenci čakati dlje. Zaradi zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije namreč na kliničnem oddelku za travmatologijo ne morejo nadomestiti šestih sobnih zdravnikov, ki se jim je iztekla začasna pogodba o zaposlitvi.

Predstojnik kliničnega oddelka za travmatologijo, prof. dr. Matej Cimerman, dr. med., je povedal: »Urgentne zdravniške ekipe, ki oskrbujejo sveže poškodbe, bomo prisiljeni zmanjšati od torka, 11. februarja, naprej. Zmanjšali bomo ekipe za oskrbo lažjih poškodb, tako da zdravljenje težjih poškodovancev ne bo ogroženo, povečala pa se bo čakalna doba. Tako kot smo delali že do zdaj, bomo pregledali vse poškodovance, upoštevajoč kriterije nujnosti. Za težke oziroma hude poškodbe ostaja oskrba nespremenjena.«

Najlažje poškodbe bodo oskrbovali zdravniki specialisti, ki so dražji

Poškodbena urgenca v UKC Ljubljana sprejme vsak dan od 200 do 300 poškodovanih naravnost s ceste. Praviloma je poškodovanec oskrbljen v roku ene ure, razen ob »špicah«, ko je poškodovancev zares veliko. Takšni trenutki so, denimo, ob koncu kakšne velike prireditve za mlade s pijančevanjem, ko pripeljejo v kratkem času na urgenco tudi po 50 poškodovanih mladih oseb, je povedal Cimerman. Na urgenci je bilo doslej na voljo za poškodovance od šest do sedem zdravnikov, odslej bo eden manj.

Sobni zdravniki so praviloma mladi zdravniki, ki medtem ko čakajo na specializacijo, delajo tudi na poškodbeni urgenci, kjer oskrbujejo lahke poškodbe. Tako je že od ustanovitve UKC; zdaj se bo prvič zgodilo, da bodo tudi najlažje poškodbe oskrbovali zdravniki specialisti, ki so sicer dražji. Poškodovanci z lahkimi poškodbami bodo morali zaradi izpada enega zdravnika v čakalnici dlje časa čakati, zato predstojnik prof. dr. Matej Cimerman priporoča, naj v primeru lažjih poškodb obiščejo raje osebnega zdravnika.