V UKC odstopila predstojnica oddelka za možganske kapi Janja Pretnar Oblak

Vzrok odstopa je nestrinjanje z načrti in razvojno vizijo vodstva nevrološke klinike in UKC.

tor, 14.11.2017, 07:47; spremenjen: 16:46
Nevrolog Marjan Zaletel je zoper Pretnar Oblakovo na Univerzi v Ljubljani oziroma tamkajšnji Komisiji za etična
vprašanja že pred časom sprožil postopek zaradi etične nepoštenosti v zvezi z avtorskim delom Bojane Žvan
in njega. V njenem preglednem članku ju namreč ni omenila kot avtorja metode zdravljenja. Univerza proti Oblak Pretnarjevi ni ukrepala, se je pa Zaletel pritožil. Slednji jo toži tudi zaradi trpinčenja ne delovnem mestu.

Pred časom smo v članku Skaljeni odnosi med zdravniki že zapisali, da je v preteklosti delala v medicinskem centru Septum brez soglasja UKC, in to v času, ko je imela tam skrajšani delovnik zaradi starševstva.

Od novembra 2014 ima za poslovne storitve in svetovanje registriran espe.

Skupaj z Igorjem Tršanom je solastnica podjetja One, d.o.o., ki se nahaja na Vurnikovi ulici v Ljubljani.
Lani je to podjetje ustvarilo dobrih 930 tisoč evrov prihodkov in skoraj 62 tisoč evrov dobička. V tem podjetju je bila direktorica do avgusta 2008.

Ljubljana − Včeraj popoldne je predstojnica kliničnega oddelka za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo (KOVNINT) doc. dr. Janja Pretnar Oblak obvestila generalnega direktorja UKC Andraža Kopača, strokovno direkotorico UKC prof. dr. Marijo Pfeifer in sodelavce na nevrološki kliniki, da odstopa s položaja.

Odstopila je, ker se njen pogled na kompetence predstojnika, organizacijo in razvoj kliničnega oddelka bistveno razlikuje od vizij in načrtov vodstva nevrološke klinike, to je prof. dr. Simona Podnarja, in vodstva UKC, to je strokovne direktorice prof. dr. Marije Pfeifer. »Ker je poleg tega moje delo zelo oteženo zaradi obstrukcij oziroma nedelovanja posameznih sodelavcev znotraj oddelka, ne vidim smisla v nadaljevanju,« je zapisala doc. dr. Janja Pretnar.

Doc. dr. Pretnarjeva je hkrati odstopila tudi z mesta vodje delovne skupine projekta TeleKap, ki je nacionalni projekt za pomoč ljudem z možgansko kapjo po vsej Sloveniji.

Doc. dr. Pretnarjeva je prevzela vodenje oddelka pred dvema letoma in pol, po tem, ko je vodstvo UKC zaradi afere Radan odstavilo s položaja dotedanjo predstojnico prof. dr. Bojano Žvan. Žvanova se je kasneje prijavila na razpis za strokovno direktorico UKC, kjer pa se je svet zavoda odločil izbrati sedanjo direktorico, prof. dr. Marijo Pfeifer. Prof. Žvanova zdaj na sodišču dokazuje, da prof. Pfeiferjeva nima formalnih pogojev za vodenje Univerzitetnega kliničnega centra, hkrati pa si prizadeva za vodenje projekta Telekap, ki ga je zasnovala.

Prof. dr. Simona Podnarja, zaradi katerega je med drugim odstopila prof. Pretnarjeva, je za strokovnega direktorja nevrološke klinike izbrala prof. dr. Pfeiferjeva po upokojitvi dolgoletnega strokovnega direktorja prof. dr. Davida B. Voduška. Simon Podnar je brat prof. dr. Tomaža Podnarja, ki ga je prof. Pfeiferjeva imenovala za vodjo oddelka za otroško kardiologijo na pediatrični klinki, a je z mesta sredi poletja odstopil.

Oddelek za možganske kapi bo − kot smo izvedeli − do novega razpisa vodil prof. dr. Fajko Bajrovič.

Pfeiferjeva: Oblakova ni soglašala z uvedbo sprememb na oddelku

Pfeiferjeva je pojasnila, da je Oblakova leta 2016 že ponudila odstop, a ta ni bil sprejet. Po prihodu iz tujine je to storila vnovič, ker ni soglašala z uvedbo potrebnih sprememb na oddelku, je navedla strokovna direktorica UKC.

Prav tako bi bilo treba na omenjenem oddelku uvesti spremembe za vzpostavitev enakomernih obremenitev zdravnikov in spremembe na intenzivni enoti, s čimer pa Pretnar Oblakova ni soglašala in je odstopila, je dejala Pfeiferjeva.


Foto: Ljubo Vukelić

Prijavi sovražni govor