»V Valdoltri nismo tisto, kar nam KPK očita«

Radoslav Marčan je prepričan, da bi morali v preiskavi ugotoviti, kaj so delali narobe in kako lahko to odpravijo.

Objavljeno
17. februar 2014 22.08
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Valdoltra – »Nočemo v vojno s KPK, ampak gotovo nismo tisto, kar nam očitajo. Pri nas ne gre za sistemsko korupcijo, da smo namerno prirejali čakalne vrste, goljufali in imeli protizakonito poslovanje. To ne pomeni, da nismo delali kaj narobe, da nismo bili tudi površni,« je dejal Radoslav Marčan, v. d. direktorja Ortopedske bolnišnice Valdoltra.

V najbolj znani in eni najbolj uspešnih slovenskih bolnišnic so se po temeljiti preučitvi očitkov Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) včeraj odzvali na njene ugotovitve, ki je ta zavod postavila pred težko preizkušnjo. KPK je zdravnikom iz Valdoltre očitala nepravilnosti, češ da naj bi delali brez ustreznih soglasij v zunanjih ambulantah, da so sporočali neverodostojne čakalne dobe in sistematično skrbeli za preskakovanje čakalnih vrst v tej bolnišnici. Posebna komisija je po temeljiti analizi ugotovila, da so v poročilu KPK »številne nepravilnosti in zmote«, do katerih je prišlo zaradi nenatančnega poznavanja delovanja javne zdravstvene mreže.

»Nismo opravili samo 5000 ampak 71.000 pregledov«

»Številni sklepi so neutemeljeni in neresnični,« pravijo v bolnišnici. »KPK očita, da smo zunaj bolnišnice v plačljivih ambulantah naredili kakšnih 20.000 pregledov in posegov. Toda več kot pol jih ni v samoplačniških, ampak v ambulantah s koncesijo v Postojni, na Bledu, v Sežani in Ilirski Bistrici, kjer pacienti tudi lahko pridejo do ortopeda. V Valdoltri v pregledovanem obdobju nismo opravili samo 5000 pregledov, kot nam očitajo, ampak več kot 71.000. Prav tako ni bilo 1963 artroplastik kolka in kolena, ampak več kot 4000. Očitajo nam, da smo nalašč objavljali dolge čakalne dobe, namesto najkrajših. Toda mi moramo objavljati povprečne pričakovane čakalne dobe,« je dejal Radoslav Marčan.

»Ortopedi niso napotili pacientov na rehabilitacijo v zdravilišče«

Še posebno nenatančno je preiskava ugotavljala, da so določeni pacienti prišli že po petih dneh na operacijo. »To je tudi teoretično nemogoče, saj je samo do anesteziološke ambulante treba čakati od dva do tri tedne. Niso upoštevali, da je velik del pacientov že imelo zaključene vpise za isto storitev, vendar so se jim posegi iz različnih vzrokov prestavili.« Ovrgli so tudi trditev, da naj bi ortopedi napotili paciente na rehabilitacijo v zdravilišče, saj ti samo svetuje zdravljenje, predlog o tem da osebni lečeči zdravnik, odloči pa komisija zdravnikov ZZZS.

»Izboljšava: pravilnik o čakalnih vrstah«

Marčan je prepričan, da bi morali v resni preiskavi ugotoviti, kaj so delali (ali delajo) narobe in kako lahko to odpravijo. Ena od izboljšav je gotovo pravilnik o čakalnih vrstah, ki so ga začeli pripravljati septembra lani, kmalu po prevzemu funkcije Radoslava Marčana, vendar so ga lahko sprejeli šele na začetku novembra 2013.