V Vipavi še center biomedicinskih znanosti

Ob pomoči EU nameravajo do jeseni 2015 obnoviti večji del gospodarskega poslopja in dvorišča za dvorcem Lanthieri.

Objavljeno
11. junij 2013 18.33
Obnovljen Lanthieri
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Vipava – Obnova dvorca Lanthieri se bo očitno nadaljevala. Tukajšnji svetniki so namreč na zadnji seji potrdili izhodišča za prvo fazo obnove gospodarskega dela dvorca. Slabe štiri milijone evrov vredno naložbo nameravajo zaključiti do jeseni 2015, pri tem pa računajo na denar Evrope in države.

Lanthierijev dvorec v Vipavi je lansko jesen dobil novo podobo. Za štiri milijone evrov vredno naložbo je tukajšnja občina pridobila tri milijone evrov iz evropskega sklada za regionalni razvoj, preostali delež je morala zagotoviti sama. Večino od 1900 kvadratnih metrov uporabnih površin so dali v najem Univerzi v Novi Gorici, ki je z občino Vipava podpisala pogodbo o 85-letnem najemu. Svoje prostore so tu dobili Visoka šola za vinogradništvo in vinarstvo, Center za raziskave vina ter Center za biomedicinske znanosti in inženiring. Poleg tega v dvorcu potekajo najbolj svečani in protokolarni dogodki univerze.

A obnova stavbe, ki velja za najpomembnejši objekt baročne vrtno-arhitekturne dediščine na območju novogoriškega zavoda za varstvo kulturne dediščine, se tako ni zaključila. Na boljše čase namreč čaka še okrog 2900 kvadratnih metrov drugega dela dvorca, vključno z grajskim dvoriščem in parkom, za kar bi po nekaterih ocenah potrebovali dodatnih šest milijonov evrov.

Ker je vizija občine Vipava celovita obnova dvorca do leta 2020, so tukajšnji svetniki na zadnji seji potrdili izhodišča za prvo fazo obnove gospodarskega dela dvorca. Slednja bo razdeljena na dva dela: v prvem bodo obnovili prostore nekdanje klavnice, ločen objekt v bližini in najslabše ohranjeni trakt gospodarskega poslopja ob Vipavi, ki ga bodo z novim mostom čez Vipavo povezali s Podskalo. Ureditev vzhodnega dela gospodarskih prostorov dvorca naj bi prišli na vrsto v naslednji fazi, predvidoma v letih 2016 in 2017.

Vipavska občina načrtuje, da bo denar za naložbo zagotovila iz lastnih sredstev ter s pomočjo EU, za financiranje prve faze obnove gospodarskega dela dvorca pa se bodo prijavili tudi na razpis ministrstva za kulturo. Tajnik občine Jože Papež je prepričan v uspeh prijave. »Tudi tokrat imamo dober program, ki ga prinaša sodelovanje z Univerzo v Novi Gorici,« meni.

Prav univerza namreč v Vipavi snuje tudi študijske programe s področja mikrobiologije in biomedicinskih znanosti, med drugim z vzpostavitvijo Centra za biomedicinske znanosti in Centra za raziskave staranja. Poleg tega je občina v gospodarskem delu poslopja predvidela še ureditev prenočišč, kar naj bi prineslo dodatno vrednost tukajšnjemu turizmu.