Burja uničila vrtnine, škoda milijonska

Burja bo na Vipavskem ponoči pihala s sunki do 110 kilometrov na uro, veter pa je ponovno ponekod povročil razdejanje.

Objavljeno
04. februar 2012 13.01
Posodobljeno
04. februar 2012 13.20
Boris Šuligoj, N. G., J. S. S., Delo.si
Boris Šuligoj, N. G., J. S. S., Delo.si

Ajdovščina, Vipava, Nova Gorica, Koper, Piran - V prvem delu noči bo sneženje v Sloveniji ponehalo, sunki burje pa bodo na Vipavskem dosegali 110 kilometrov na uro, napovedujejo vremenoslovci.

Valovi čez štiri metre

Orkanska burja, ki piha že peti dan, je v kombinaciji z izredno nizkimi temperaturami (ponekod ob morju je živo srebro padlo do 7 stopinj pod ničlo) v noči s petka na soboto v obmorskih krajih naredila pravo razdejanje. Največ škode, ki jo bodo računali v milijonih, je povzročila pridelovalcem vrtnin in sadjarjem v slovenski Istri, saj je huda burja uničila približno tri četrtine rastlinjakov članov kmetijske zadruge Agrarija.

Kot nam je povedala Jožica Bolčič, predsednica KZ Agrarija Koper, je prizadetih kakih 20 pridelovalcev vrtnin, ki skupaj premorejo 10 hektarjev obdelovalnih površin v rastlinjakih. Spomladi bodo zato lahko prodali bistveno manj zgodnjih vrtnin, predvsem paradižnika, paprike, jajčevcev, prvega krompirja in vse tiste zelenjave, ki so jo imeli za zimsko porabo v rastlinjakih. V uničenih rastlinjakih je namreč ves pridelek zmrznil. Bolčičeva je včeraj dejala, da bodo od države zahtevali takojšnjo pomoč.

Močno je prizadelo tudi nekaj čez tisoč prebivalcev koprskega zaledja na območju Kavaličev (pri Marezigah), Loparja, Rakitovca, Črnotičev..., ki so včeraj v hudem mrazu ostali brez elektrike, ker je burja prevrnila daljnovod in trgala vodnike. Zaradi podrtih dreves in zaradi najrazličnejših nanešenih ovir so zaprli več cest. Tako je bila zaprta cesta od Marezig proti Loparju, Bertoki - Škofije (zaradi drevesa), Bertoki - Srmin (zaradi nanešenega gradbenega materiala). Močni sunki vetra so odkrili nadstrešnico na bivšem mejnem prehodu Škofije, zaradi česar je bila nekaj časa zaprta celo glavna cesta med Koprom in Trstom.

Na piranskem pokopališču (precej izpostavljenem burji) je orkanska burja prevrnila in zlomila tri starejše ciprese, zaradi česar so za nekaj časa zaprli pokopališče. Nasploh je bilo včeraj ponoči in še zjutraj nevarno hoditi po Piranu, Izoli in Kopru, saj so padali strešniki s streh (padli so na nekaj avtov), s hiš pa je odpadal omet, polkna, cvetlični lončki, deli dimnikov... V Dekanih je veter dvignil verando ob hiši in jo dvignil na streho. Na številnih cestah, dvoriščih, parkih... so bila prevrnjena drevesa in odlomljene veje. Na piranski Punti je morje zmetalo iz vode tudi več kot 10-kilogramske skale, označevalno bojo. Visoki valovi so postali prava atrakciji, saj so jih hodili gledat in fotografirat domačini in turisti.

Dr. Vlado Malačič, vodja Morske biološke postaje Piran (NIB) je povedal, da so na njihovi oceanografski boji pred Piranom ob 3.30 uri zabeležili en val, ki je meril kar 4,8 metra, sicer pa več valov visokih 4,3 metra. Vse to so rekordne višine. Sunki vetra so v Kopru dosegali 110 do 130 kilometrov na uro, še nekoliko močnejša je burja v krajih tik pod kraškim robom. Promet v Luko Koper je bil nekaj časa povsem zaprt. Včeraj popoldan, ko se je burja umirila, pa je ladijski promet spet stekel.

Vipavska dolina: Brez večjih težav

Kljub napovedim močna burja ponoči in zjutraj še ni povzročala večjih težav v Vipavski dolini. Posamezni sunki so sicer dosegli 170 kilometrov na uro, zato je prepovedan tovorni promet v zgornji Vipavski dolini. Močno burjo je pričakovati še danes dopoldne, popoldne naj bi začela slabeti, poroča STA.

Zaradi burje je še vedno prepovedan promet za vozila s ponjavami, kamp prikolice, hladilnike in avtobuse na hitri cesti med priključkom Selo in razcepom Nanos, na regionalni cesti Ajdovščina - Podnanos ter na cesti Vipava - Manče; na regionalnih cestah Ajdovščina - Selo - Nova Gorica in Tri hiše - Volčja Draga pa za kamp prikolice, vozila s ponjavami in hladilnike.

Sunki burje so poškodovali nekaj nadstreškov in streh, vendar so gasilci z vrečami peska preprečili nadaljnje odkrivanje. Škodo je povzročala tudi na panelih s sončnimi celicami na Goriškem in v Grivčah pri Ajdovščini. Najslabše pa so se močni burji upirali veliki reklamni panoji, nadstreški in tende ob lokalih.

Meteorologi so danes zjutraj umaknili rdeči alarm zaradi močne burje, je še povedal Kosmač. Bolj kot burja bodo nevšečnosti lahko povzročale nizke temperature in sneženje, saj je ob močni burji občutek mraza večji kot brez nje.

Po napovedih vremenoslovcev bo danes na Primorskem še pihala močna burja s hitrostjo od 100 do 130 kilometrov na uro, v Vipavski dolini s sunki do 170 kilometrov na uro. Najmočnejša bo dopoldne, popoldne bo začela slabeti, sunki bodo v Vipavski dolini še dosegali 140 kilometrov na uro.

V Luki Koper, kjer je ladijski promet zaradi burje še naprej prekinjen, močan veter ni povzročil večjih nevšečnosti. V koprskem pristanišču, kjer obseg dela prilagajajo razmeram, je burja sicer premaknila nekaj praznih zabojnikov.

Burja se umirja, veliko dela za dežurne Elektra Primorska

Zaradi pretrganih vodnikov in napak na daljnovodih je bilo dopoldan 1418 odjemalcev na zahodu države brez električne energije. Ekipe Elektra Primorska so na terenu in odpravljajo okvare na napravah, kolikor dopuščajo vremenske razmere. Do 13. ure je bilo brez elektrike še 211 odjemalcev, burja pa medtem počasi slabi, piše STA.

Iz Elektra Primorska so sporočili, da so danes opoldan ostali brez električne energije odjemalci na širšem območju Vipavske doline, Krasa, Spodnjega Krasa, Obale, Divače in Ilirske Bistrice. Poškodovanih in brez napajanja z električno energijo je bilo osem odsekov daljnovodov, 60 transformatorskih postaj oziroma 1418 odjemalcev.