Fakin: V zdravstvu bi najlaže prihranili, če bi plače znižali za 15 odstotkov

Kaj storiti, da ob koncu leta ne bo zloma zdravstvene blagajne?

Objavljeno
29. marec 2012 18.45
Posodobljeno
29. marec 2012 18.45
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Portorož – Vprašanje smo postavili ministru za zdravje Tomažu Gantarju in Samu Fakinu, generalnemu direktorju Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ki sta o nujnih ukrepih danes govorila direktorjem zdravstvenih zavodov in zavarovalnic.

»Očitajo mi, da vodim zdravstveno politiko. Seveda to počnemo, če že pet let čakamo na sistemski zdravstveni zakon. Denarja ni, povedali smo že, da nam bo ob koncu leta zmanjkalo sto milijonov evrov. Smo operativni izvrševalci zdravstvene politike, zato smo proaktivni in opozarjamo, kaj je treba narediti, da bomo to lahko financirali. Minister Tomaž Gantar je prvi, ki priznava, da ne bo denarja,« je za Delo povedal Samo Fakin.

ZZZS je predlagal za 360 milijonov evrov ukrepov, eno tretjino na račun zdravstva, drugo tretjino na račun proračuna in tretjo tretjino na račun pacientov. »Zdaj naj politika odloči in izbere potreben obseg ukrepov. Predlagali smo sedemodstotno znižanje cen zdravstvenih storitev, minister se ogreva za triodstotno znižanje, na primer. Sedemodstotno znižanje vseh storitev bi dosegli, če bi vse plače v zdravstvu znižali za približno 15 odstotkov, denimo. Približno 88 milijonov evrov bi pridobili, če bi prenesli del programov iz obveznega zavarovanja v dopolnilno zavarovanje, 56 milijonov evrov prihranimo pri zdraviliškem zdravljenju in specializacijah, 20 milijonov pri znižanju bolniških nadomestil za deset odstotkov, 14 milijonov pri obdelavi zdravil na recept itd.,« je dejal Fakin.

Tudi Tomaž Gantar je dejal, da so predvideli tri sklope ukrepov. Na prvem mestu so racionalizacija dela in zmanjšanje operativnih stroškov v ZZZS, ukrepi na področju razvrščanja zdravil in uvedba razpisov za materialno-tehnične pripomočke. Drugi sklop ukrepov je triodstotno znižanje cen zdravstvenih storitev (ki bi jih morali uvesti najkasneje 1. maja letos) in tretji sklop zadeva zavarovance.

»Najtežji ukrep je desetodstotno znižanje nadomestila zaradi bolniških za prve tri mesece odsotnosti z dela. Slovenija po številu bolniških dni izstopa, vendar po vseh podatkih nismo bolj bolehni kot v državah, kjer imajo veliko manj bolniških. Ta ukrep bo navsezadnje v pomoč delodajalcem,« je menil minister Gantar.

»Radi bi odpravili nesorazmerja v plačevanju bolnišničnih storitev, vendar jih bomo prej proučili in pregledali. V okviru sedanjih ukrepov je predvidena tudi odprava teh nesorazmerij. Med temi je tudi izolska bolnišnica, ki ima kar 1,85 milijona evrov izgube. O tem se bomo prihodnji teden podrobno pogovorili z vodstvom bolnišnice. Za zdaj lahko rečem le, da je v tej bolnišnici dvesto zaposlenih več, kot jih je bilo, ko sem bil pred osmimi leti tam jaz direktor. Trdim, da današnja izguba ni samo posledica nesorazmernega financiranja,« je dejal Tomaž Gantar.