Ne spreglejte: drugi dan novinarskega festivala Naprej/Forward

VIDEO: Predavanja o informacijski varnosti, nadzorovanju Bruslja, projektu YanukovychLeaks in spotikanju Ruperta Murdocha.

Objavljeno
21. november 2014 14.34
Posodobljeno
21. november 2014 14.34
Naprej/Forward
Naprej/Forward

14:00

ARJEN KAMPHUIS, Gendo: 1984 − Informacijska varnost za novinarje

Cilj predavanja je novinarje naučiti, kako lahko zavarujejo sebe, svoje vire in zgodbe na spletu. Arjen Kamphuis je predstavil nevarnosti, ki jih lahko predstavljajo javne ali zasebne organizacije, ter različne ukrepe, kako se z njimi spopasti. Pokazal je, s katerimi orodji lahko novinarji zavarujejo svoje komuniciranje, kot na primer s šifrirano elektronsko pošto.

15:00

DORU FRANŢESCU: Kdo pa nadzoruje Bruselj?

Osrednja tema predavanja so bile letošnje evropske volitve. Gost jepredstavil ugotovitve zadnjega evropskega volilnega obdobja: oceno vloge t. i. »spitzenkandidatov«, kampanjo, komentar javne razprave pred volitvami in po njih, priporočila za komuniciranje ob prihodnjih volitvah in predstavitev projektov VoteWatch Europa, Electio2014 in PollWatch 2014.

16:00

VLAD LAVROV, Kyiv Post: YanukovychLeaks − Lov na dokumente

Predavanje je zanimiv novinarsko-družbeni vidik ukrajinske krize, ki je brez dvoma zaznamovala zadnje leto. Vlad Lavrov iz Kyiv Posta jepredstavil, kako ostati varen ter biti obenem razumen in objektiven v obdobju socialnih nemirov. Predstavil jeprojekt YanukovychLeaks; februarja so se po pobegu nekdanjega ukrajinskega predsednika Janukoviča z njegovega posestva v okolici Kijeva ukrajinski novinarji iz različnih medijev lotili odkrivanja temnih strani preteklosti ukrajinske politike. Janukovič je namreč pred pobegom v jezero na posestvu vrgel skoraj 200 map z dokumenti, ki jih je skušal skriti pred javnostjo. A novinarska ekipa je iz jezera potegnila dokumente, jih sušila, skenirala, analizirala in objavila na spletu. To je bilo učinkovito sodelovanje ukrajinskih preiskovalnih novinarjev, ki ga je na festivalu Lavrov tudi prikazal s krajšim dokumentarnim filmom.

17:00

NICK DAVIES, The Guardian: Mož, ki je spotaknil Ruperta Murdocha

Nick Davies je predstavil nekaj svojih najbolj vplivnih novinarskih zgodb, ki so produkt dolgotrajnega preiskovanja in so imele ogromen globalni učinek. Med njimi sta prisluškovalni škandal časopisa News of the World in Wikileaksovo razkritje ameriških vojaških in diplomatskih skrivnosti. Predavanje je ponudilo neposreden vplogled v novinarsko delo, ki vključuje »spotikanje« Ruperta Murdocha in navezovanje stika z Julianom Assangeem, zato je bilo skorajda obvezno za vsakega nadobudnega novinarja.