Varilce je še vedno težko najti

Na Kariernem sejmu v Mariboru je trideset podjetij ponujalo različne možnosti zaposlitve, tudi delo v tujini.

Objavljeno
11. junij 2015 21.20
Zaposlitveni sejem, 11.6.2015, Maribor
Miha Rubin
Miha Rubin
Maribor - Na kariernem sejmu, ki je včeraj potekal v Univerzitetnem športnem centru Leona Štuklja v Mariboru, se je iskalcem zaposlitve ali nove karierne priložnosti predstavljalo 30 podjetij. Med temi jih je bila večina slovenskih.

»Iščemo varilce, ključavničarje, cevarje, monterje kovinskih konstrukcij ..., ki jih potrebujemo za delo v tujini,« nam je na sejmu povedala Monika Bezjak iz mariborskega podjetja Ajdas, specializiranega za področje kovinsko predelovalne industrije. »Predvsem varilce je težko najti,« je pojasnila in dodala, da bi lahko za delo v Avstriji, Nemčiji, Švici, na Švedskem, v Franciji ... Ajdas zaposlil tudi do 50 delavcev.

Obiskovalcem kariernega sejma so bili poleg osebnega stika s potencialnimi delodajalci na voljo še različni nasveti, kako napisati življenjepis, uspešno opraviti razgovor itd. V okviru sejma so med drugim pripravili tudi okroglo mizo in izpostavili problematiko odtekanja kadrov.

Skoraj 80 odstotkov Slovencev, ki odhajajo na delo v Avstrijo, po podatkih portala Moje delo, glavnega organizatorja kariernega sejma, prihaja iz severovzhodne Slovenije. Kot ugotavljajo, je razlogov za iskanje dela čez mejo več, gotovo pa so k temu najbolj pripomogle slabe gospodarske razmere v tem delu Slovenije.

»Slaba ekonomska situacija, predvsem pa negativna sporočila, s katerimi se ljudje soočajo vsak dan, prav gotovo ustvarjajo negativno atmosfero, v kateri hitro prevladuje mnenje, da dobrih služb in dobrih odnosov pri nas ni. A dobra podjetja in zgodbe obstajajo, s serijo letošnjih kariernih sejmov jih želimo osvetliti ter spodbuditi debato, kako lahko zaženemo naš trg dela,« je povedal Zoran Savin, direktor največjega slovenskega zaposlitvenega portala Moje delo.