Varuh človekovih pravic in NČR obsodila Svet na kanalu A

Kanal A je v posnetku prikazal mladoletnika, ki je bil priča očetovega umora. Za razkritje informacij ni bilo javnega interesa.

Objavljeno
04. junij 2012 18.31
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Ljubljana - Varuh človekovih pravic je na svoji spletni strani zapisal, da Kanal A za razkrivanje informacij o otroku, ki je bil februarja priča očetovega umora, ni mogel najti nobenega javnega interesa. S tem se strinja tudi Novinarsko častno razsodišče (NČR), ki je ugotovilo, da so na televiziji kršili tri člene novinarskega kodeksa.

Varuh pa ocenjuje, da sta z objavo posnetka urednik oddaje Svet na Kanalu A Gregor Trebušak in avtor prispevka Vitomir Petrović 20. februarja (datum objave posnetka) kršila 18. člen kodeksa novinarjev Slovenije. Ta navaja, da mora biti novinar pazljiv pri omembi imen in objavi fotografij in posnetkov storilcev, žrtev in njihovih svojcev v poročilih o nesrečah in predkazenskih postopkih.

Varuh, ki se je tudi pritožil na NČR, je na strani zapisal, da je primer, ki se je nanašal na smrt posameznika, brutalno pretepenega na bencinskem servisu v Kočevju, pomemben zlasti zaradi splošne pravne varnosti osebnostnih pravic otrok.

Mladoletnik je namreč pred kamero poročal o grozovitem dogodku in opisoval posamezne brutalne podrobnosti dogodka. V posnetku so bili tako razkriti osebni podatki otroka, ime pokojnega očeta ter nekatere podrobne okoliščine tragične smrti očeta in okolje, kjer otrok živi. S tem je bila kršena določba kodeksa novinarske poklicne etike, ki v 19. točki izpostavlja prav posebno skrbnost, ki jo morajo pokazati novinarji in uredniki zaradi varstva koristi otrok, je zapisano v razsodbi NČR.

Še dodatno pa je bila televizija s strani Kamile Kramarič, pomočnice ravnatelja vzgojnega zavoda Veržej, kjer je otrok bival, vnaprej naprošena, naj pri objavi ustrezno zaščitijo zasebnost otroka, a je bila takšna prošnja očitno zavestno preslišana.

NČR ocenjuje, da je bilo poročanje senzacionalistično, pri tem pa sta novinar in urednik zlorabila mladoletnega otroka, s čimer sta kršila 17 člen kodeksa Novinarjev Slovenije.