Od torka zvečer velja splošna omejitev gibanja

Podrobnosti o aktualnem dogajanju glede covida-19 sta pojasnila notranji minister Aleš Hojs in vladni govorec Jelko Kacin.
Fotografija: Po zadnjih podatkih sledilnika covid-19  so v Sloveniji 7103 aktivno okuženi z novim koronavirusom. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Po zadnjih podatkih sledilnika covid-19  so v Sloveniji 7103 aktivno okuženi z novim koronavirusom. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Ljubljana – V nedeljo zvečer razglašena 30-dnevna epidemija je med državljankami in državljani povzročila precej nejasnosti, čeprav so iz vlade kmalu pojasnili, da gre za zdaj le za formalno razglašeno epidemijo. Vendar je bilo za pričakovati, da se bodo ob vse slabši epidemiološki sliki v državi razmere zaostrovale.

Podrobnosti sta na novinarski konferenci pojasnila notranji minister Aleš Hojs in vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.



Številke, ki jih je vlada postavila za mejnike, katere ukrepe izvesti in kdaj razpisati epidemijo, se naglo dvigajo. Štirinajstdnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev je že kar 339 obolelih za covidom-19. Včeraj je bil delež pozitivnih testov 20,36 odstotka. Opravili so jih 2637, potrdili pa 537 novih okužb. Močna žarišča, ki izstopajo, so: Kamnik, Škofja Loka, Slovenj Gradec, Trebnje in Domžale.

V bolnišnice so sprejeli 34 ljudi, devetim pa se je zdravstveno stanje tako izboljšalo, da so jih odpustili domov. Dva bolnika sta umrla. Včeraj je bilo v bolnišnični oskrbi 289 bolnikov, od tega jih je 55 potrebovalo intenzivno zdravljenje, kar pomeni, da je njihovo zdravstveno stanje še posebej resno.
 

Vse slabše tudi v Evropi


Vse slabše epidemiološke razmere po Evropi in priporočilo svetovalne skupine so bili glavni razlogi za razglasitev epidemije, je pojasnil Kacin. To je podlaga za aktiviranje državnega načrta in druge ukrepe, ki sledijo. Spet je začel delovati klicni center za informacije o novem koronavirusu. Od petka do ponedeljka med 8. in 16. uro so na telefonski številki 080 14 04 dosegljivi študentje višjih letnikov medicine.

Za zdaj ni potrebe po zaprtju trgovskih centrov, frizerskih salonov, javni promet še deluje, je povedal Kacin, dodal pa, da to samo zato, ker smo za zdaj še dovolj disciplinirani.

Kacin je poudaril še, da se tudi večji del Evrope spopada z vse hujšimi razmerami zaradi povečanega števila okuženih.
 

Ne več deset, ampak največ šest ljudi


Danes zjutraj je vlada sprejela odlok o začasni delni omejitvi gibanja ljudi zaradi preprečevanja okužb. Iz statističnih regij prehod ni več mogoč, ne glede na to, kako je ta obarvana, je poudaril Aleš Hojs. Prehod med regijami pa ima vse manj tudi izjem. Pomembna je ta, da ne bo več mogoče prehajati regij niti zaradi koriščenja turističnih bonov. Kot so pojasnili že prejšnji teden, bo omejitev koriščenja podaljšana v prihodnje leto.

Aleš Hojs je povedal, da od polnoči prehod med statističnimi regijami, razen za redke izjeme, ne bo več mogoč. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Aleš Hojs je povedal, da od polnoči prehod med statističnimi regijami, razen za redke izjeme, ne bo več mogoč. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Od polnoči dalje bo lahko skupaj največ šest oseb, in ne več deset, razen ko gre za člane iste družine oziroma istega gospodinjstva. Prepovedani so vsi shodi, prireditve, verski obredi oziroma maše ob navzočnosti vernikov, poroke in vse druge prireditve.

Od jutri naprej od 21. do 6. ure zjutraj velja splošna omejitev gibanja. To je ukrep, ki so ga sprejeli na podlagi svetovalne skupine, kot primer dobre prakse iz Evrope in dejstva, da je največ okuženih zaradi raznih zasebnih druženj v nočnem času. Hojs je poudaril, da ne gre za policijsko uro, ki daje takšne usmeritve policiji, ampak je ukrep sprejet na podlagi zakona o nalezljivih bolezni.

Hojs je odgovoril tudi na vprašanje, kako bo potekal nadzor nad omejitvijo gibanja. To bosta izvajala tako policija kot zdravstveni inšpektorat. Policist bo na enostaven način ugotovil razlog, zakaj je nekdo po 21. uri zunaj, in primerno ukrepal, če bo treba.


 

V tujino le po nujnih opravkih zaradi nepremičnine


Glede zapletov konec tedna pri prehajanju državne meje je Hojs pojasnil, da ga je presenetilo, kako so se določeni obnašali, kakor da epidemije ni. Veliko slovenskih državljanov je odšlo na Hrvaško. Ocenjuje, da je policija ravnala pravilno, a so izjemo tokrat določili natančneje, saj je, kot kaže, nekaj nejasnosti vendarle bilo.

»Če imate v tujini nepremičnino, zemljišče, kjer morate nekaj nujno postoriti, je to mogoče le za ožje družinske člane. Tu zapletov ne bi smelo več biti. Ni pa dopustno, da se iz katere koli rdeče regije odpeljete, denimo, na kavo v tujino. Teh izjem, ne glede na to, da je meja še vedno odprta, ni,« je pojasnil Hojs.

Ponovil je še besede predsednika vlade Janeza Janše, da gre pri zaostrovanju ukrepov najprej za naša življenja, zdravstvo in nato reševanje gospodarstva oziroma ekonomske razloge.

Komentarji: