V državi prostih le še devet covidnih intenzivnih postelj

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Voranc Vogel/Delo

17.35 Zvečer sestanek zdravstvenega ministrstva in bolnišnic

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je povedal, da je v državi prostih še devet covidnih intenzivnih postelj. Z direktorji covidnih bolnišnic bodo zato na večernem sestanku iskali rešitve za zagotavljanje dodatnih kapacitet. «Poteka daleč največja mobilizacija v zdravstvu,« ob tem poudarja Vindišar.

Po Vindišarjevih besedah trenutni načrti covidnih bolnišnic obsegajo 290 intenzivnih in nekaj manj kot 1100 navadnih postelj. Z direktorji vseh 15 covidnih bolnišnic se sestajajo vsakodnevno. Bolnišnice bodo morale zaradi naraščanja števila covidnih bolnikov kapacitete nekoliko povečati še pred začetkom novega tedna, čeprav so upali, da bo 234 intenzivnih postelj dovolj do ponedeljka zjutraj, je povedal Vindišar.

Glavna ovira niso postelje, niti prostor, glavna ovira je pomanjkanje kadra, opominja Vindišar. Kot pojasnjuje, so se na poziv ministra za zdravje Janeza Poklukarja k pomoči covidnim bolnišnicam že odzvali v zdravstvenih domovih, psihiatričnih bolnišnicah, specialnih bolnišnicah, porodnišnicah in izobraževalnih ustanovah, med njimi so se odzvale zdravstvene šole in obe medicinski fakulteti. Prav tako so pomoč obljubili v civilni zaščiti in Rdečem križu.

Na ministrstvu so aktivirali zavode za zaposlovanje, upokojene zdravstvene delavce in prostovoljce. »Prav vsak, ki je pripravljen, je dobrodošel. Vsak par rok, ki je pripravljen pomagati v slovenskih bolnišnicah pride še kako prav,« je pozval Vindišar.

14.59 Na nizozemskem protesti proti novemu zaprtju države

V nizozemskem mestu Haag so v petek potekali množični protesti zaradi napovedane uvedbe novih strogih ukrepov za zajezitev pandemije covida-19 in delnega zaprtja države. Protesti so se proti večeru sprevrgli v nasilje. Pridržanih je bilo najmanj pet protestnikov. Protestniki naj bi v policiste metali tudi kamenje in pirotehnične izdelke. Policisti pa jih prav tako obtožujejo, da med dogodkom niso upoštevali njihovih navodil, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Protesti so se začeli kmalu po tem, ko je nizozemski premier Mark Rutte napovedal nove stroge ukrepe za zajezitev pandemije covida-19. Ti začnejo veljati danes, trajali pa bodo najmanj tri tedne. Pristojne oblasti zagotavljajo, da so omejitve javnih zbiranj in gibanja potrebne zaradi visoke stopnje okužb in preobremenjenosti zdravstvenega sistema.

12.25 V Avstriji znova rekordno število novih okužb s koronavirusom

V Avstriji so v minulih 24 urah znova zabeležili rekordno število novih okužb s koronavirusom. Našteli so jih kar 13.152, kar je precej več kot v minulih dneh. Zabeležili so tudi 48 novih smrtnih žrtev covida-19, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Povprečno so v Avstriji v zadnjih dneh našteli nekaj več kot 10.000 novih okužb. Rekorden je bil doslej četrtek, ko so našteli 11.975 novih primerov okužbe.

Močno se je že zvišala tudi sedemdnevna stopnja okužb na 100.000 prebivalcev, ki je zdaj prvič višja od 800 - na 814,6. To je sicer še vedno precej manj od Slovenije, kjer je 14-dnevna incidenca višja od 1900 primerov okužbe na 100.000 prebivalcev. V bolnišnicah pomoč trenutno potrebujejo 2282 ljudi, kar je za dvanajst manj kot dan prej. Za 15 se je zmanjšalo tudi število bolnikov na intenzivni negi, in sicer na 421. To je sicer še vedno 62 več, kot jih je intenzivno pomoč potrebovalo pred tednom dni.

FOTO: Barbara Gindl/Afp
FOTO: Barbara Gindl/Afp

10.30 Zaradi koronavirusne bolezni včeraj v Sloveniji umrlo 20 ljudi

Epidemični podatki niso spodbudni. Ob 9205 PCR-testih so včeraj potrdili 3666 okužb s koronavirusom, sporočajo Sledilnik Covid-19. Opravljenih je bilo kar 70.129 hitrih antigenskih testov - za primerjavo, v četrtek so jih opravili 48.892 -, v državi pa je zdaj 41.575 aktivnih primerov okužbe. Znova se je povečala 14-dnevna pojavnost okužbi, ta zdaj znaša 1971 na 100.000 prebivalcev. 7-dnevno povprečje potrejnih primerov znaša 3141.

V bolnišnicah se zdravi 981 ljudi, na intenzivnih oddelkih že 225, kar je devet več kot dan prej in največ od začetka pandemije. Na respiratorju je 179 bolnikov, intubiranih jih je 145, neinvazivno zdravljenje potrebuje 34 oseb. Umrlo je 19 bolnikov, skupno število umrlih zaradi koronavirusne bolezni zdaj znaša 4918. Polno cepljenih je zdaj 1.130.910 ljudi, oziroma 53,6-odstotka prebivalcev.

9.00 Na PCR-test brez napotitve s fotografijo testa za samotestiranje

Do PCR-testa brez napotitve so po novem upravičeni vsi, ki pred odvzemom brisa predložijo dokazilo o pozitivnem rezultatu hitrega antigenskega (HAG) testa za samotestiranje, je razvidno iz pravilnika, objavljenega v uradnem listu. Kot dokazilo med drugim šteje fotografija pozitivnega rezultata HAG testa za samotestiranje. Fotografija mora biti po navedbah pravilnika opravljena v ustreznem časovnem oknu po odvzemu brisa glede na navodila za izvedbo testa ali izpolnjen evidenčni list zaposlenega.

Do PCR-testa so brez napotitve po novem upravičeni tudi tisti, ki pred odvzemom brisa izkažejo pozitiven rezultat HAG testa, opravljenega pri zasebnem izvajalcu zdravstvene dejavnosti. Kot dokazilo o opravljenem HAG testu pri zasebniku se praviloma šteje zapis v Centralnem registru podatkov o pacientih.

Javni zdravstveni zavodi morajo od danes zagotavljati vstopno točko in vzpostaviti način naročanja za paciente, ki želijo PCR-test opraviti s predložitvijo omenjenih dokazil. O načinu naročanja morajo zavodi obvestiti ministrstvo za zdravje, ki informacijo objavi na spletni strani, prav tako pa jo objaviti tudi na svojih spletnih straneh, je razvidno iz novega pravilnika.

image_alt
Boj za vsak vdih v tovarni preživetja

Na enak način lahko vstopne točke in način naročanja vzpostavijo tudi izvajalci testiranja. Ti morajo bris za PCR-test odvzeti najkasneje v 24 urah od naročila pacienta na bris. Pacienti pa morajo omenjena dokazila o samotestiranju na vpogled predložiti pred samim odvzemom brisa.

Prav tako pravilnik predvideva, da izvajalci zdravstvene dejavnosti v javni mreži v primeru pozitivnega HAG testa pacientu takoj odvzamejo še bris za test PCR in ga posredujejo v analizo. Če izvajalec odvzema brisa za PCR-test ne izvaja, mora najkasneje v dveh urah po pozitivnem rezultatu osebo naročiti na odvzem brisa za PCR-test pri drugem izvajalcu, ki odvzeme izvaja, in o terminu za odvzem brisa obvestiti pacienta. V pravilniku je po novem zapisano tudi, da morajo izvajalci obveščanje pacientov o rezultatu PCR-testa »zagotavljati v najkrajšem času«, najkasneje pa v 12 urah od avtorizacije izvida testa. Vse spremembe veljajo od danes, je razvidno iz objavljenega pravilnika.

Preberite še:

Komentarji: