Veber ne bo minister

Župan Občine Kočevje in poslanec SD Janko Veber se je odločil, da ne bo sprejel ponudbe predsednika vlade Boruta Pahorja za kandidata za novega ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Objavljeno
23. marec 2010 12.05
Ma.B., Ka.L./STA
Ma.B., Ka.L./STA
Ljubljana - Na tem mestu naj bi sicer nasledil Milana Pogačnika, ki je pred kratkim nepreklicno odstopil. Razlog za tako Vebrovo odločitev je v postopkih, ki bi jih kot minister, odgovoren za kmetijska zemljišča, moral sprejeti in bi bila v javnosti zagotovo predstavljena kot konflikt interesov med funkcijo, ki jo opravlja danes kot župan, in funkcijo, ki bi jo opravljal kot minister, so danes sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Razhajanja bi bila očitna zaradi izgube kmetijskih zemljišč pri umeščanju tretje razvojne osi v prostor, ki je ključna za razvoj, tudi Kočevske, so še dodali.

"Veber je prišel do ugotovitev, da bi njegove odločitve, ki jih je nameraval sprejeti glede umeščanja razvojne osi 3a v prostor, gotovo naletele na nezaupanje javnosti, češ da je pristranski pri svojih odločitvah, ker je doma od tam, kjer bodo odločitve glede kraja tudi sprejete," je v današnjem pogovoru za Radio Slovenije pojasnil premier.

"Pri zdajšnjem majhnem zaupanju javnosti v to, da delamo v splošno korist in ne v kakšne osebne koristi, je ocenil, da bo težko prepričljiv, da ima prav, ko se bo odločal tako, kot meni, da bi se bilo prav odločati, in da javnost ne bo verjela, da se ni odločal zato, ker je od tam doma," je še povedal Pahor.

Premier Pahor po odstopu Pogačnika s položaja ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano išče njegovega naslednika. Pogačnik je s tega položaja nepreklicno odstopil.

Pogačnik je odstopil, potem ko so ga kriminalisti pridržali zaradi suma korupcije in je bil deležen številnih očitkov v zvezi z afero okrog usodnega napada bulmastifov na njihovega lastnika Saša Baričeviča. Minister je zanikal, da bi v čemerkoli ravnal nepravilno ali celo koruptivno.

Pahor: Novi minister bo moral vedeti, kaj je bilo narobe narejeno pri zadevi Baričevič

Po besedah Pahorja bo novi kmetijski minister moral priti z oceno, kaj je bilo narobe narejeno v tej zadevi, zato da bo premier vedel, če oziroma kje se ga je polomilo.

Pogačnik je sicer sodil v kvoto ministrov iz stranke SD, v slednji pa je doslej za najresnejšega kandidata za njegovega naslednika veljal Veber, ki je bil za župana Občine Kočevje prvič izvoljen leta 1994 in zdaj opravlja že četrti mandat. Na volitvah v DZ leta 1996 je bil nato prvič izvoljen tudi v parlament, v katerem trenutno opravlja prav tako četrti mandat.

V zvezi s tem, ali bo novega kandidata za ministra iskal med politiki ali med strokovnjaki, Pahor pravi, da ima v vladi ljudi, ki imajo bolj izrazito politično izkušnjo, in ljudi z bolj izrazito strokovno izkušnjo. Pri tem pa ne podlagi svojih izkušenj vodenja vlade ne more reči, da se je katera od teh dveh skupin bolje izkazala. To je namreč močno odvisno od osebnosti, položaja, problemov, s katerimi se soočajo.

"Rad bi dobil nekoga, ki ima voljo, pogum, izkušnje in vizijo. Mora pa biti prepričan v to, da si želi vstopiti v tako zahtevno vlogo, kot je ministrska funkcija," je dejal Pahor in dodal: "Kdo bo to, pa bom javnost že obvestil."

Glede kmetijskega ministra pa je Kontič dejal, da so sedaj, ko se je Janko Veber odpovedal kandidaturi , v igri tudi ostala imena. Nekaj kandidatov je in z njimi bodo opravljeni pogovori, na podlagi katerih bo Pahor sporočil ime.

Vodja poslanske skupine SD Bojan Kontič je sicer ločeno povedal, da so sedaj, ko se je Veber odpovedal kandidaturi, v igri tudi ostala imena. Nekaj kandidatov je in z njimi bodo opravljeni pogovori, na podlagi katerih bo Pahor sporočil ime, je pojasnil.