Vebrovo danes čaka razrešitev

Direktorico Celjskega mladinskega centra vročevalec iskal deset dni.

Objavljeno
27. junij 2016 19.53
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Celje – Glorjana Veber bo najverjetneje samo še danes direktorica Celjskega mladinskega centra (CMLC). Zaradi težav z vročanjem predloga za razrešitev bo svetnikom predvidoma na seji odgovorila na očitke o nepravilnostih. Pod njenim vodstvom je imel CMLC dobrih 47.000 evrov izgube, ki jo je že pokrila občina.

Medtem ko Vebrova ne želi povedati, ali bo po skoraj zanesljivi razrešitvi sprožila kakšne pravne postopke, bo vršilka dolžnosti direktorice CMLC predvidoma že danes postala občinska uslužbenka Tina Rosina Košir.

Vročevalec je deset dni iskal Glorjano Veber, da bi ji vročil poziv, naj se v osmih dneh pisno izreče o predlogu za razrešitev, vendar je ni našel ne na delovnem mestu ne doma. Vebrova trdi, da se ni skrivala: »Bila sem šest dni na dopustu, saj ga v dveh letih in pol v CMLC nisem koristila. Imam tudi veliko neizkoriščenih nadur. Sveta zavoda in občine o tem nisem posebej obveščala, saj tega nisem obvezana storiti, še posebej ker sem poskrbela za nemoteno poslovanje zavoda.« Zdaj bo imela Vebrova možnost zagovora neposredno pred svetniki, ki so na majski seji skoraj soglasno izglasovali začetek postopka razrešitve; proti je bil le eden.

Vebrovi očitajo, da ni poskrbela za sprotne analize poslovanja, ni obvestila sveta zavoda in ustanovitelja, da je imel CMLC že ob polletju lani primanjkljaj, oziroma je trdila, da ga sploh ni, brez soglasja je sklepala posojilne pogodbe z zavodom IRIU, ki je v njeni lasti ... Zunanjo revizijo poslovanja CMLC je zdaj napovedal še nadzorni odbor občine.

Nova revizija

Čeprav je bila občinska revizorka Valerija Lesjak hudo kritična tudi do dela računovodskega zavoda Desetka, ki opravlja storitve za več kot dvajset javnih zavodov, svetniki o tem niso razpravljali. Desetki v celoti zaupa svet zavoda tudi v primeru CMLC, je pojasnila predsednica sveta zavoda Desetke Milena Čeko Pungartnik: »V svetu zavoda smo sprejeli sklep, da predlagamo ustanovitelju, naj opravi revizijo poslovanja neodvisna revizorska hiša. Prav tako smo direktorici Desetke Vesni Lavrič predlagali, da razmisli o prekinitvi pogodbe s CMLC.«

Vendar jih je Vebrova pri tem prehitela, saj je pogodbo z računovodstvom prekinila že na dan, ko so mestni svetniki izglasovali začetek postopka za njeno razrešitev, 24. maja. Že takrat je povedala, da jo je računovodstvo zavajalo. »Desetka je javni zavod v lasti občine. Za CMLC že vseskozi opravlja finančno-računovodske in analitsko-svetovalne storitve. Zato sem jim do nedavnega popolnoma zaupala, kar je tudi nujno, glede na njihovo funkcijo, a se je to izkazalo za neupravičeno,« Vebrova zdaj pojasnjuje, zakaj o tem ni nikogar obvestila. V imenu CMLC je 26. maja kazensko ovadila Lavričevo zaradi suma storitve kaznivega dejanja nevestnega dela v službi.

Očitki za nazaj

Anonimno pismo, ki kroži zadnje tedne, namiguje, da so Vebrovo »zrušili«, ker je septembra 2014 prekinila pogodbo s samostojnim podjetnikom Aljažem Cestnikom, ki je v CMLC vodil kavarno. Revizorka se v reviziji ni opredelila, ali je bila pogodba škodljiva, zapisala pa je, da bi bila redna zaposlitev za CMLC za dobrih 8000 evrov na leto ugodnejša kot pogodba s s. p., pri čemer je upoštevala le stroške dela, ne pa tudi uspešnosti kavarne. Vendar Primož Brvar, direktor občinskega podjetja Nepremičnine Celje, opozarja, da je bila kavarna neprimerno bolj uspešna pod Cestnikom: »Pogodba je bila vezana na rezultate poslovanja kavarne, ki je pod njegovim vodenjem rasla in bila uspešna tako finančno kot vsebinsko. Ko je šel, je promet upadel, direktorica je zamenjala že štiri vodje, promet pa je kljub novim investicijam še vedno nižji.«