Več kot 1300 osnovnošolcev prvič na smučeh

V slovenskih zimskih centrih ta teden brezplačno poučevanje smučanja za petošolce, začetek na Pohorju.

Objavljeno
19. januar 2015 22.00
Projekt" Šolar na smuči", 19.1.2015, Bellevue
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor
Maribor – V sklopu akcije Šolar na smuči bo v več slovenskih zimskih centrih ta teden brezplačno pililo svoje znanje smučanja okoli 2400 osnovnošolcev. Akcija se je včeraj začela na Mariborskem Pohorju, kjer so pripravili šest otroških poligonov.

»S projektom želimo omogočiti otrokom brezplačno smučanje in pripomoči k varnosti na smučiščih,« je včeraj povedal Roman Šturm iz Smučarske zveze Slovenije. Poleg te so pobudniki še Združenje slovenskih žičničarjev, Olimpijski komite Slovenije in Zavod za šport Planica. Po Šturmovih besedah so pripravili poseben program učenja smučanja, da bi učencem prvi stik z alpskim smučanjem ostal v lepem spominu.

Vsem vključenim v projekt, med njimi bo 1330 smučarjev začetnikov, so partnerji zagotovili brezplačne smučarske vstopnice in brezplačno poučevanje smučanja, tako da imajo šole stroške samo s prevozi in malico. Na Mariborskem Pohorju je včeraj stopilo na smuči približno 250 petošolcev iz Prekmurja, Štajerske in Koroške, večina med njimi prvič, je povedal Iztok Tomšič iz Smučarskega kluba Branik.

Pet dni, pet smučišč

»Upamo, da bo predvsem otrokom, ki prvič stojijo na smučeh, izkušnja pomenila veliko in se bodo vračali na smučišče,« je dejala Nataša Šeneker iz Marproma, novega upravljavca žičnic na Mariborskem Pohorju in Arehu, ki je podprl omenjeno akcijo. Sporočila je, da so morali zaradi slabih razmer včeraj zapreti smučišči Cojzerica in Pisker, še vedno pa obratujejo nekatere naprave na Arehu in Mariborskem Pohorju. Z zadnjega se akcija Šolar na smuči danes seli na Roglo, jutri bodo šolarji zasedli smučarske površine v Cerknem, v četrtek na Krvavcu, dogodek pa bodo v petek sklenili v Kranjski Gori.

  S šolarji tudi policisti

V teh centrih bodo do konca tedna navzoči tudi policisti smučarji, saj je za večjo varnost na smučiščih k projektu pristopila tudi policija. »Zadnja leta opažamo, da je otrok, ki so udeleženi v nesrečah na smučiščih, od deset do 20 odstotkov,« je pojasnil Alojz Sladič iz uprave uniformirane policije na Generalni policijski upravi. Po njegovih besedah je glavni vzrok nesreč neprevidnost smučarjev, ki pogosto precenjujejo svoje sposobnosti in znanje smučanja.