Več tisoč odjemalcev še vedno brez elektrike

Marsikje si pristojne službe še naprej prizadevajo zagotoviti vsaj osnovne pogoje za življenje.

Objavljeno
08. februar 2014 11.40
Posodobljeno
08. februar 2014 12.01
PANORAMA - Elektro Ljubljana
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Ljubljana − Kljub prazničnemu dnevu se bo danes nadaljevalo odpravljanje posledic vremenske ujme, ki je Sloveniji prizadela katastrofalno škodo. Čeprav se število odjemalcev brez elektrike z vsakim dnem zmanjšuje, še vedno pa primanjkuje agregatov, marsikje pa si pristojne službe še naprej prizadevajo zagotoviti vsaj osnovne pogoje za življenje, piše Slovenska tiskovna agencija.

V petek je bilo v pogonu 958 agregatov, od tega največ manjših z zmogljivostjo do deset kilovatov in 120 močnejših z zmogljivostjo več kot 100 kilovatov. Da bi zagotovili potrebe po električni energiji, bi potrebovali še 280 agregatov, predvsem manjših za gospodinjstva, sporočajo z Uprave RS za zaščito in reševanje. Največ potreb po agregatih je še vedno na območju Elektra Primorska.

Na območju Elektra Ljubljana motena oskrba z elektriko

Na območju Elektra Ljubljana je ponoči prišlo do dodatnih okvar na že popravljenem omrežju, piše STA. Trenutno je tako brez napetosti 557 transformatorskih postaj, oskrba z električno energijo pa motena pri 14.000 odjemalcih. Na Notranjskem je zaradi izpada 110-kilovoltnega omrežja brez električne energije večina odjemalcev Elektra Ljubljana.

Oskrba z električno energijo je motena na območjih Vrhnike, Cerknice, Logatca, Žirov, Kamnika, Domžal, Litije, Grosuplja, Zagradca, Kočevja, Ribnice in Dobrepolja, pojasnjujejo v podjetju.

Danes pričakujejo vzpostavitev 110-kilovoltnega napajanja do Logatca, nato pa bo na vrsti Cerknica. Posledice ujme še vedno povzročajo veliko novih okvar distribucijskega omrežja. Zaradi padcev drevja na ceste je ekipam otežen dostop do mesta okvar, kar otežuje in upočasnjuje njihovo odpravo.

Na Elektru Ljubljana sicer vse odjemalce znova opozarjajo, naj se ne dotikajo vodnikov in naj z napravami ravnajo, kot da so pod napetostjo.

Na Gorenjskem pomagajo agregati

Na območju Elektra Gorenjska je po zadnjih podatkih oskrba z električno energijo motena pri približno 600 odjemalcih, ki pa so priključeni na agregate, so STA povedali v podjetju.

Na območju Elektra Celje težave predvsem v Savinjski in Šaleški dolini

Na območju, ki ga pokriva Elektro Celje, je bilo ob 8. uri brez napajanja iz omrežja še okoli 500 odjemalcev oziroma 91 transformatorskih postaj. Največ težav je na območju Šaleške in Savinjske doline, medtem ko so delavci na širšem Celjskem, Krškem in Koroškem ob pomoči agregatov že uredili napajanje do vseh transformatorskih postaj piše STA.

Na terenu je več kot sto delavcev Elektra Celje, ki jim pri odpravi napak pomagajo gradbinci, gasilci in Civilna zaščita, večina ekip pa bo danes napake odpravljala na lokacijah distribucijskih enot Velenje in Slovenj Gradec.
Popravila električnih vodov v okviru distribucijske enote Velenje so danes predvidena na območjih Poljane, Ljubnega ob Savinji, Zadrečke doline, Lokovice, Pake, Plešivca, Graške gore, Podkraja, Griž, Arje vasi, Pirešice in Podloga. Na območju distribucijske enote Slovenj Gradec pa bodo danes napake odpravljali na posameznih območjih občin Dravograd, Vuzenica, Slovenj Gradec in Ravne na Koroškem, piše STA.

Na območju Elektra Maribor vzpostavili oskrbo na srednjenapetostnem omrežju

Na območju Elektra Maribor, ki z elektriko oskrbuje več kot 214.000 odjemalcev na severovzhodu Slovenije, so sinoči znova v celoti vzpostavili oskrbo na srednjenapetostnem omrežju. Manjše ponovne izpade napajanja, kot sta jutranja na območju Lendave in Draže vasi, odpravljajo sproti.

Kot so še dodali v mariborskem elektrodistributerju, zdaj intenzivno nadaljujejo sanacijo še bolj razsežnega nizkonapetostnega omrežja. Odjemalce, ki so še vedno brez napetosti, ob tem prosijo, da jim to sporočijo na brezplačno telefonsko številko 080 21 05.