Odpis dolgov: zbrali smo najpogostejša vprašanja in odgovore nanje

Kdo je sploh upravičen do odpisa, katere dolgove je mogoče odpisati ...? Med zainteresiranimi je še veliko nejasnosti.

Objavljeno
04. avgust 2015 16.36
Barbara Hočevar, Miha Rubin
Barbara Hočevar, Miha Rubin

Ljubljana, Maribor - Položnice za vodo, elektriko, vrtec in šolsko prehrano so med tistimi, ki jih mnogi v socialni stiski niso mogli plačati in po odpisu katerih zdaj največ povprašujejo. Doslej veliko vlog niso prejeli nikjer, več je bilo klicev.

Te dni, od začetka projekta odpisa dolgov, ki so ga zasnovali na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, praktično nikjer ni bilo gneče. Marsikje so prepričani, da bo več povpraševanja po dopustih, pokazalo pa se je, da je med zainteresiranimi še veliko nejasnosti. Zbrali smo 16 najpogostejših vprašanj in odgovorov nanja.

***

1. Kdo je upravičen do odpisa dolgov?

Dolžniki, ki so bili kadarkoli med 1. januarjem in 30. junijem 2015 prejemniki:

- denarne socilne pomoči

- varstvenega dodatka

- otroškega dodatka v 1. in 2. dohodkovnem razredu

- otroškega dodatka v 3. dohodkovnem razredu in hkrati prejemniki dodatka za nego ali veliko družino

2. Katere dolgove je mogoče odpisati?

- dolgove, ki izvirajo iz rednih gospodinjskih stroškov - za ogrevanje, elektriko, plin, vodo, komunalo, obratovalne stroške

- dolgove dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

- neplačane davčne obveznosti

- neplačila vrtcev in šolske prehrane

- stroške bančnih storitev

Vendar vse to, le pod pogoji:

- da je dolg nastal pred 30. decembrom 2013

- da je že stekel izvršilni postopek

- predvsem pa, da je upnik podpisnik sporazuma o odpisu dolgov

3. Kje dobim obrazec za odpis?

Na spletni strani www.paketpomoci.si, na Rdečem križu, Karitas, ZPM, centrih za socialno delo, FURS, pri nekaterih upnikih

4. Katera dokazila moram priložiti?

Razen obrazca ni treba priložiti nobenega potrdila, ker bodo vsi podpisniki sporazuma s pomočjo posebej za ta namen pripravljene aplikacije dostopali do podatkov o upravičenosti posameznika.

5. Kam pošljem obrazec in do kdaj?

Obrazec se pošlje vsakemu upniku za vsak dolg posebej, najkasneje do 31. oktobra 2015.

6. Kdo je dolžan odpisati dolg?

Nihče ni dolžan izbrisati terjatev - gre za sporazum, h kateremu so podjetja in občine pristopile prostovoljno. Njihovi presoji je prepuščeno, ali bodo odpisali dolg, ki je nastal do 31. decembra 2013, v celoti ali deloma in do kakšne višine.

7. Kako bom vedel, koliko mi bodo odpisali?

Vsako podjetje, ki sodeluje v projektu, bo z dolžnikom sklenilo dogovor, v katerem bo zapisana tudi višina odpisanega dolga.

8. Kdaj mi bodo dolg dejansko odpisali?

Najkasneje do 31. januarja 2016.

9. Ali drži, da bo Finančna uprava RS (FURS) odpisovala po načelu »kdor prej pride, prej melje«, do skupne vsote milijon evrov?

Ne drži. FURS bo vse vloge, ki bodo prispele med 3. avgustom in 31. oktobrom, obravnaval enakovredno. Vsem, ki bodo izpolnjevali pogoje, bodo odpisali do 50 evrov davčnega dolga.

10. FURS me terja zaradi neplačane prometne globe. Ali lahko prosim, da mi jo odpišejo?

Ne. FURS bo odpisovala neplačane davčne obveznosti - dohodnina, upravne in sodne takse ter zamudne obresti in stroški povezani s temi dajatvami. Ne bo pa odpisovala davčnih obveznosti, ki izvirajo iz opravljanja dejavnosti, prispevkov za socialno varnost, akontacije davka ali neplačanih obveznih dajatev do občinskega proračuna.

11. Dolgujem Mobitelu in Simobilu. Lahko prosim za odpis?

Ne v okviru tega projekta, saj telekomunikacijska podjetja vanj niso vključena.

12. Upravljalcu v bloku več let nisem plačal računov. Rad bi, da mi odpišejo vse terjatve do letos. Je to mogoče?

Ne. Če je vaš upravljalec SPL ali Staninvest, ki sta za zdaj edina, ki sta podpisala sporazum, vam lahko odpišeta samo tiste dolgove, ki so nastali pred 30. decembrom 2013. Letošnjih vsekakor ne.

13. Po izgubi zaposlitve sem prenehal plačevati kredit. Lahko računam na odpis?

Žal ne. Pri projektu sodelujeta dve banki, NLB in Gorenjska banka. Komitenti teh dveh bodo lahko prosili le za odpust terjatev povezanih s kartičnim poslovanjem in transakcijskim računom (stroški vodenja računa, izvršb, plačilnih kartic).

14. Moje občine ni na seznamu podpisnic. Kaj lahko storim?

Za zdaj je nekaj manj kot 70 podpisnikov, med njimi 35 občin. Pričakovati je, da bodo nekatere občine še pristopile k sporazumu, saj župani niso želeli podpisati brez soglasja občinskega sveta, ki pa ga sredi poletja niso mogli pridobiti.
Seznam sodelujočih pri projektu je na voljo na spletni strani www.paketpomoci.si

15. Sem v osebnem stečaju. Dolgujem nekaterim podjetjem, ki so na seznamu.

Osebam, ki so v osebnem stečaju, se dolgovi ne morejo odpisati.

16. Imam še kopico vprašanj glede svojih dolgov. Kam se lahko obrnem po pojasnila?

Prosilci lahko dobijo pomoč in informacije na brezplačni telefonski številki 080 2002.

***

V Mariboru, kjer je zaradi splošnega položaja pričakovati precej zanimanja za ukrep, lahko vloge za odpis dolgov občani oddajo tudi v informacijski pisarni na občini, kjer je prvi dan to možnost izkoristilo 17 ljudi, včeraj do poldneva pa je vloge oddalo 15 občanov. Precej več ljudi je v informacijski pisarni na mariborski občini dvignilo obrazce ali imelo različna vprašanja o tem, kakšne dolgove vse je mogoče odpisati. »Izkazalo se je, da je takšna informacijska točka koristna,« meni podžupanja Jelka Černivec.

Med občani, ki so potrkali na vrata občinske informacijske pisarne, je bilo največ zanimanja za odpis dolgov iz naslova davkov, stanarin, stroškov za električno energijo in telekomunikacije, bančnih posojil itd. »Nekateri sploh niso vedeli, koliko točno in komu vse so dolžni, in so to spraševali nas,« nam je povedala ena od uslužbenk v omenjeni pisarni.

Prispevek loterijskega dobitka

Vse vloge za odpis dolgov, ki jih bodo zbrali v pisarni, bodo nato posredovali vrtcem, osnovnim šolam, javnim podjetjem ... »Direktorji mariborskih javnih podjetij vsak teden prihajajo na koordinacijo na sedež občine in takrat jim bomo tudi predali vloge,« je napovedala podžupanja.

Javna podjetja sicer še niso podpisala dogovora o odpisu dolgov (to lahko storijo do 31. oktobra), občina pa je pristojna za odpis neplačila vrtcev in prehrane v osnovnih šolah. Vse vloge, oddane v roku, bodo, kot pravijo, obravnavali enakovredno. To pomeni, da ne bodo upoštevali vrstnega reda oddaje, ampak bodo sredstva, ki jim jih bo uspelo zagotoviti, razdelili vsem ugotovljenim upravičencem v enaki višini.

Koliko denarja bo Mestna občina Maribor namenila za odpis dolgov, še ni znano, potrebno vsoto pa naj bi zagotovili z rebalansom proračuna. Za ta namen naj bi porabili tudi prihodek, ki si ga obetajo iz naslova davka od nedavnega loterijskega dobitka, saj je bil listek z zmagovalno kombinacijo, ki je nekomu prinesla dobrih 450 tisočakov, vplačan v Mariboru. Na občini so izračunali, da to pomeni okrog 70.000 evrov priliva v mestno blagajno.

Razlog, da v prvih dneh ni bilo navala na informacijsko pisarno na občini, najbrž tiči tudi v tem, da lahko vloge za odpis dolgov oddajo tudi na več drugih naslovih; med drugim v vrtcih in osnovnih šolah, javnih podjetjih in na centru za socialno delo.