Vekton se ne da, Hidrotehnik zahteva revizijo

Namesto ministrstva na poslansko vprašanje odgovarja kar konzorcij, ki uradno še ni izbran za koncesionarja.

Objavljeno
26. oktober 2015 20.39
Hidrotehnik, ki na javnem razpisu za upravljanje povodja Soče ni bil izbran za koncesionarja, je vložil zahtevek za revizijo, ki se bo ta teden znašel v vladni obravnavi. Medtem konzorcij izbranih podjetij z Vektonom na čelu posoškega poslanca Danijela Krivca obtožuje nezakonitega vpliva na postopke izbire, ki še potekajo.

Zaradi zahtevka za revizijo odločitev o izbiri še ni pravnomočna. Najprej bo svoje povedala vlada, nato bo zahtevek odstopila Državni revizijski komisiji, kar pomeni, da novi koncesionar najverjetneje ne bo znan še nekaj mesecev, verjetno pa se prah o izbiri še dolgo ne bo polegel. Konzorcij podjetij s celjskim Vektonom, ljubljanskim Eurotehnikom in hrvaško Vodoprivredo Zagreb je ugnal dosedanjega koncesionarja Hidrotehnika, ki je koncesijo pred desetletjem podedoval brez javnega naročila od propadle družbe VGP Soča.

Borba za milijonski posel traja že vse leto, okoljsko ministrstvo pa je v tem času že dvakrat potrdilo izbiro konzorcija. Nazadnje je s poslanskim vprašanjem poslanec SDS Danijel Krivec ministrstvo opozoril, da skupina z Vektonom na čelu ne izpolnjuje razpisnih pogojev in da posluje z blokiranimi računi. Še pred uradnim odgovorom ministrstva je konzorcij odgovoril Krivcu in drugim poslancem ter odločno zanikal Krivčeve navedbe.

Vekton: Od kod Krivec pozna našo ponudbo?

Še več, poslanca so obtožili, da si s svojim vplivom protipravno in nezakonito jemlje pravico vplivanja na postopke izbire, ki še niso končani. V Vektonu se poleg tega sprašujejo, kako je poslanec sploh vedel za podrobnosti iz njihove ponudbe. »Edini, ki je evidentiran, da je videl našo ponudbo, je podjetje Hidrotehnik prek pooblaščenca, zato domnevamo, da podatki izvirajo od tam, prav tako interes za problematiziranje naše izbire za koncesionarja na Soči,« namigujejo v Vektonu. Pri tem so se obregnili še ob podjetnika Darija Južno, ki obvladuje Hidrotehnika, in poslancu sporočili: »Če to drži, bi vas spomnili, da je Južna že bil pravnomočno obsojen za napeljevanje k zlorabi položaja in pranja velike vsote denarja. Upamo, da ne bo treba po uradni dolžnosti preverjati, od kod vaša skrb za podelitev ravno te koncesije in vaše poznavanje naše ponudbe.«

Krivec pravi, da je vprašanja postavil ministrstvu, in ne stranki v postopku ter da ni vprašal ničesar takšnega, kar ne bi bilo že javno zapisano. »Mar nimam pravice vprašati? Hidrotehnik me ne zanima. So me pa k temu spodbudili nekateri župani in nekateri ljudje, ki se ukvarjajo s povodji. Vodotokov se ne da upravljati s podjetjem na drugi strani države, ki bi monitoring izvajalo s pogodbenimi izvajalci,« je zatrdil Krivec.

Obljubljajo petino nižje cene

V Vektonu pri tem opozarjajo, da niti Hidrotehnik ob prevzemu del ni imel zaposlenih projektantov. Pravijo, da so se morali s hrvaškim podjetjem povezati, ker da so bili razpisni pogoji napisani tako, da v Sloveniji ni izpolnjeval pogojev nihče razen obstoječega koncesionarja. »Ker se koncesija po razpisnih pogojih podeljuje na novoustanovljeno podjetje, bomo zaposlili ljudi z ustreznimi referencami iz nekdanjega podjetja PUH in sedanjega Hidrotehnika. Strokovni kader bo iz Vodoprivrede Zagreb po razpisnih pogojih prav tako zaposlen v novi družbi. Dela bomo opravljali po 20 odstotkov nižji ceni, kot jih je do zdaj plačevala država.«

Neporavnani računi

V Vektonu niso zanikali, da so davčni dolžniki – poslujejo z računom v Avstriji, medtem ko so slovenski blokirani. Vendar pri tem opozarjajo, da imajo za 10,5 milijona evrov terjatev do države. Okoljsko ministrstvo je Vektonu neupravičeno odvzelo okoljevarstveno dovoljenje za predelavo odpadkov, kar je potrdilo sodišče: »Škoda je natančno popisana v predlogu za zunajsodno poravnavo in še čakamo na odgovor.« Za nameček bi koncesijsko pogodbo podpisalo novo podjetje, ki ga bo ustanovil konzorcij.