Verjameš, da je naša vlada skorumpirana?

76 odstotkov Slovencev verjame, da je korupcija v slovenski vladi široko razširjena. Kaj pa v drugih državah?

Objavljeno
22. oktober 2013 17.44
jer janša
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Washington -76 odstotkov Slovencev je prepričanih, da je korupcija v slovenski vladi široko razširjena, je pokazala raziskava ameriškega inštituta Gallup.

Gallup je v raziskavo vključil 129 držav in ugotovil, da v kar 108 državah večina prebivalcev korupcijo vidi kot široko razširjen problem. V svoji raziskavi se inštitut opira na lestvico medijske svobode, ki jo sestavlja Freedom House, in ugotavlja, da je problem zaznane korupcije prisoten tako v državah s svobodnimi mediji, ki veljajo za pokazatelj dobrega upravljanja in razvoja, kot tudi v državah z omejeno medijsko svobodo.

V državah s svobodnimi mediji od 14 odstotkov (Švedska) do 94 odstotkov (Češka) ljudi meni, da je korupcija v njihovi vladi široko razširjena. Na Češkem je korupcijski škandal junija spodbudil odstop premiera Petra Nečasa, poudarjajo na inštitutu Gallup na svoji spletni strani.

Dokaj visoko v prvi deseterici so tudi ZDA, saj je v skorumpiranost vlade prepričanih 73 odstotkov Američanov.

V državah z omejeno medijsko svobodo so o korupciji najbolj prepričani v Tanzaniji (95 odstotkov), najmanj pa v Gruziji (25 odstotkov). Tu je na tretjem mestu z 92 odstotki tudi Grčija, pri čemer Gallup pojasnjuje, da je korupcijo v vladi in slabo upravljanje države razkrila grška dolžniška kriza. Od leta 2007 do 2009 se je odstotek ljudi, ki verjamejo v skorumpiranost vlade v Grčiji, povečal za 22 odstotnih točk.

Med državami z nesvobodnim tiskom pa v skorumpiranost vlade verjame na primer pet odstotkov prebivalcev Ruande, na drugi strani pa 92 odstotkov prebivalcev Čada.

Gallup ob tem izpostavlja, da napredka pri zaznani korupciji v vladi v zadnjih nekaj letih ni zaznati, kar je verjetno slaba novica v luči globalnega boja proti korupciji. A hkrati inštitut opozarja, da bi lahko povečana transparentnost in nadzor prispevala k temu, da bi javnost korupcijo bolj zaznavala.

Med našimi sosedi so v skorumpiranost vlade najbolj prepričani Italijani (86 odstotkov), sledijo Madžari (79 odstotkov), na Hrvaškem v skorumpiranost vlade verjame 74 odstotkov, v Avstriji pa 57 odstotkov vprašanih.