Veter ni odpihnil mladih lipovcev

Močan veter je podrl nekaj dreves v celjskem mestnem gozdu, zato sprehode po njem do nadaljnjega odsvetujejo.

Objavljeno
16. december 2017 09.00
Posodobljeno
16. december 2017 09.00

Celje – Orkanski veter je v celjskem mestnem gozdu podrl nekaj dreves, ki so padla na sprehajalne poti ali v njihovo neposredno bližino. Najbolj nevarna je bila bukev v bližini drevesne hiške, ki pa so jo gasilci že odstranili. Medtem pa je mestni park že bogatejši za lipovce, obeta se tudi rešitev za topole na levem bregu Savinje.

Celjska enota zavoda za gozdove, ki sodeluje z mestno občino pri gospodarjenju in urejanju mestnega gozda, je opozorila na podrta drevesa na območju Anskega vrha. Mestni gozd, ki obsega 94 hektarjev površin in ima 14 kilometrov sprehajalnih poti, zato za sprehajalce ni varen. Z mestne občine so tako opozorili vse potencialne sprehajalce, naj zaradi varnosti do nadaljnjega na to območje ne zahajajo. Kdaj bo sanacija končana, ni znano.

Samo nekaj dni pred močnim vetrom pa so v celjskem parku zasadili lipovce. Ti bodo nadomestili kostanjev drevored, zadnjih 25 divjih kostanjev so posekali letos. Sprva so nameravali po navodilih zavoda za varstvo kulturne dediščine posaditi sto rdečecvetnih divjih kostanjev, a so upoštevali opozorila, da so divji kostanji ogroženi zaradi bakterijskega kostanjevega skorjemora. Z zavodom za varstvo kulturne dediščine so sklenili kompromis in zasadili nov drevored 77 lipovcev, na nekdanji drevored pa bo spominjalo še osem na novo zasajenih divjih kostanjev.

Reševanje topolov

Občina v prihodnjem letu predvideva zasaditev še enega drevoreda na levem bregu Savinje, kjer bo direkcija za infrastrukturo gradila kolesarsko stezo proti Laškem. Gradnja je razburila zaradi sprva načrtovanega poseka dveh topolov od treh. Kot sta pojasnila projektant in direkcija, jih v fazi priprave projekta z občine niso obvestili, da bi bilo treba topole ohranjati. Z občine pa odgovarjajo, da projektant tehnične dokumentacije predvidene kolesarske poti na občino še ni naslovil vloge za urbanistično mnenje k dokončnim rešitvam.

Na tem območju načrtuje občina posebno parkovno ureditev, med Savinjo in železnico naj bi uredili parkirišče tudi za avtodome. V projektu so v neposredni bližini načrtovane državne kolesarske steze predvideli tudi zasaditev novega drevoreda oziroma dvanajstih novih dreves. Kot poudarjajo na občini, so v tem projektu »opozorili načrtovalca kolesarske povezave, naj se trasa načrtovane kolesarske poti prestavi tako, da se bosta topola ohranila«. Da se z občino o ohranitvi topolov pogovarjajo, so že potrdili tudi projektanti.