Veter podiral drevesa, voda zalivala objekte

Slovenijo, predvsem severni in osrednji del, so sinoči zajele nevihte z močnim vetrom in točo.

Objavljeno
12. julij 2012 10.39
Toča bovec
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Ljubljana − Napovedi meteorlogov so se izkazale za pravilne. Slovenijo, predvsem severni in osrednji del, so sinoči zajele nevihte z močnim vetrom in točo. Zaradi obilnega deževja je voda zalila več objektov, sunki vetra so marsikje podirali drevje in odkrivali strehe, toča pa je naredila precej škode na kmetijskih površinah.

Po podatkih Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje je neurje največ škodo povzročilo v Ljubljani, Bovcu, Prekmurju in na mariborskem območju.

Huda ura v Bovcu

Kot smo na Delu že poročali, je Bovec sinoči zajela huda ura. V zelo kratkem času so mesto zasule ogromne količine toče, ki je mestoma dosegla višino do enega metra. Po ekstremnem nalivu so ceste v mestu postale potok, ki je prinašal točo in tudi kamenje ter zalival številne hišne kleti. Precej avtomobilov je potolčenih.
V vasi Potok v občini Kobarid je toča poškodovala streho na starejši hiši. Posredovali so gasilci, ki so streho začasno prekrili s ponjavo.

Po podatkih Prometno-informacijskega centra za državne ceste na regionalni cesti Bovec - Kobarid pri Srpenici zaradi zemeljskega plazu promet poteka izmenično enosmerno.

Neurja tudi drugod po Sloveniji

Tudi v Ljubljani se je sinoči razbesnel močan veter z dežjem. Voda je zalivala kleti stanovanjskih objektov, cestne in železniške podvoze, veter pa je podiral drevesa.

V Prekmurju je sinoči po 19. uri toča z močnim vetrom zajela naselje Otovci v občini Puconci. Odkrito streho so sanirali domačini. Po prvih podatkih je toča naredila precej škode na poljščinah, sadovnjakih in vinogradih.

V naselju Korovci v občini Cankova je močan veter podrl drevo na električne vodnike, veter je podiral drevesa tudi v Topolovcih in Pertoči. V Motovilcih v občini Grad pa je močan veter delno odkril streho dveh hiš ter podrl tri drevesa. Gasilci so imeli veliko dela v naselju Vadarci v občini Puconci, saj so s plastičnimi ponjavami prekrivali odkrite strehe na stanovanjskih in gospodarskih objektih, dokončna sanacija pa bo potekala danes.

V naselju Pušča v občini Murska Sobota je meteorna voda zalila dve stanovanjski hiši, v naselju Jamna v občini Sveti Jurij ob Ščavnici pa kletne prostore stanovanjske hiše.

Na Gasilski cesti na Loki pri Mengšu je neurje delno odkrilo streho, ki so jo gasilci zasilno prekrili.
Veter je sinoči nekaj pred 23. uro v Malih Rodnah v občini Rogaška Slatina podrl več dreves močan veter podrl več dreves, ki so padla na cesto. Gasilci PGD Rogaška Slatina so drevesa razžagali in odstranili s cestišča.

V Idriji pa je nekaj pred polnočjo voda zaradi močnega dežja zalila prostore tamkajšnjega doma upokojencev. Gasilci iz PGD Idrija so očistili zamašeni jašek, da je voda lahko odtekla.

Na mariborskem območju je močan veter podrl dve drevesi v naselju Trate v občini Šentilj; eno je padlo na stanovanjsko stavbo in polomilo steklo na oknu, drugo pa na cesto. Zgodaj zjutraj pa je v Lušečki vasi v občini Poljčane ter v mariborskem naselju Vodole močan veter podrl drevo, ki je padlo preko ceste.