Vidic: Nadzorniki so zlizani z občino

Nadzorni odbor pri gradnji na Vurnikovem trgu v Radovljici odkril le administrativne napake, a svetnik Vidic poročilu ne verjame.

Objavljeno
11. februar 2014 19.54
Knjižnica Radovljica
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Radovljica – Nadzorni svet občine Radovljica v nadzoru gradnje knjižnice na Vurnikovem trgu v Radovljici ni potrdil ugotovitev revizije o nezakonitostih pri sklepanju javno-zasebnega partnerstva, a hkrati ugotavlja, da jim občina ni priskrbela vseh potrebnih dokumentov.

Nadzorni svet ni ugotovil nezakonitosti, na katere so opozorili v podjetju JHP, ki je lani za občino izdelalo revizijo pogodb za gradnjo stanovanj in knjižnice. Revizija je namreč pokazala, da je občina pod županom Jankom Stuškom v javno-zasebnem partnerstvu za območje Vurnikovega trga (zasebniki gradijo stanovanja, občina pa knjižnico) prevzela več tveganj kot zasebnika (podjetji Perina in SGP Tehnik), poleg tega izvajalcev niso iskali z javnim naročanjem. Predsednik nadzornega odbora Jernej Kolman pravi, da jim ugotovitve ne dajejo osnove za prijavo morebitnih nepravilnosti pristojnim organom.

Nadzorni odbor prijazen do občine

Nadzorni odbor v poročilu, ki ga bo na današnji seji obravnaval občinski svet, ugotavlja, da dokumentacija ni urejena skladno s predpisi, »zaradi česar ni mogoče z gotovostjo trditi, da nam je bila na vpogled predložena vsa relevantna dokumentacija«, kar lahko vpliva na končno oceno nadzora. Županu oziroma direktorju občinske uprave predlaga le, da dokumentarno gradivo o gradnji na Vurnikovem trgu uredi skladno s predpisi, da določi operativnega vodjo projekta ter da »zagotovi jasno vsebinsko obrazložitev posameznih proračunskih postavk. Gradnjo naj nadaljujejo tako, da ne bo zahtevala pomembnejših dodatnih izdatkov za občino, še predlagajo nadzorniki.

Po revizijskem poročilu o nezakonitostih pri sklepanju pogodb za gradnjo knjižnice so se aprila lani občinski svetniki na predlog župana Cirila Globočnika odločili za nadaljevanje projekta. »Dejstvo je, da so sklenjene pogodbe nezakonite,« vztraja samostojni občinski svetnik Marjan Vidic. Od nadzornega odbora je pričakoval, da bodo o nezakonitostih obvestili organe pregona. »Naj tožilstvo ugotovi, ali je primerno za pregon,« pravi Vidic, ki ugotavlja, da takšnega nadzornega odbora, ki je zlizan z občinsko politiko in ni neodvisen, v občini sploh ne rabijo in da to pomeni še, da lahko lokalni »šerifi počnejo kar hočejo«. Župan Ciril Globočnik sicer pravi, da bodo upoštevali predloge nadzornega odbora.

Občina »izgubila« dokumentacijo

»Nadzornemu odboru smo predložili vso dokumentacijo,« pravi Ciril Globočnik, vendar v isti sapi priznava, da dokumentacije o preverjanju možnosti za ureditev knjižnice na drugih lokacijah, na kateri je temeljila odločitev za gradnjo knjižnice na Vurnikovem trgu, v arhivu občine sploh ni. Nekdanji župan Janko Stušek in direktor uprave Boris Marčetič sta nadzornikom odločitev za gradnjo na Vurnikovem trg utemeljevala brez pisnih dokazil, je dodal Kolman.

Marjan Vidic ocenjuje, da je hotel Globočnik na vsak način doseči, da bi knjižnico odprli pred jesenskimi lokalnimi volitvami in bi jo predstavil kot dosežek županskega mandata, zato je po njegovem mnenju kljub ugotovitvam o nezakonitostih svetnikom lani predlagal nadaljevanje gradnje knjižnice.

Direktor občinske uprave Matjaž Erjavec pravi, da v rebalansu proračuna za letos načrtujejo zadolževanje za 860.000 evrov, kar je več kot so načrtovali lani. Z novim posojilom bodo končali gradnjo komunalne opreme ter zavarovali gradnjo (ki se je po stečaju Tehnika ustavila), uredili okolici ter izvedli dela, ki bodo omogočila pridobitev uporabnega dovoljenja za druge objekte. Kdaj in s kom se bo gradnja nadaljevala, še ne vedo, saj še čakajo odločitev sodišča glede izvajalca, ki bo po stečaju Tehnika končal gradnjo.