Višja taksa nekatere v turizmu presenetila

Namesto 1,01 evra, turistična taksa v Sloveniji po novem letu največ 1,265 evra.

Objavljeno
04. julij 2014 17.49
Turisti v Ljubljani 17.junija 2014
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Piran – »Šele v sredo smo izvedeli za višjo vrednost točke turistične takse. S poslovnimi partnerji smo že prej podpisali pogodbe in jih bomo morali zdaj popraviti,« je bil Janez Jager, vodja trženja Istrabenza Turizem kritičen, ker jih nihče ni obvestil o že aprila sprejetem sklepu vlade. Za 26 odstotkov višja turistična taksa bo začela veljati 1. januarja.

Ljubo Bertok
, predstojnik urada za gospodarske zadeve občine Piran, na očitke o neobveščanju odgovarja, da je uradni list na voljo vsem in da ni dolžnost občinske uprave obveščati turističnega gospodarstva o odločitvah vlade.

Cena je nenavadna

Vlada je prvič od določitve vrednosti točke turistične takse v zakonu o spodbujanju razvoja turizma iz leta 2004, ko je bila vredna 22 tolarjev, njeno vrednost uskladila z gibanjem cen življenjskih potrebščin. Vrednost točke je po novem 0,115 evra, višino takse pa določi vsaka občina posebej v razponu od tri do 11 točk. Turistična taksa je bila do zdaj največ 1,01 evra na dan, od prvega januarja pa bo lahko 1,265 evra.

Cena je nenavadna, saj je določena do pol centa natančno, zato je v praksi za en dan in za vsa liha števila počitniških dni ne bo mogoče popolnoma natančno obračunati. Na Hrvaškem je, denimo, taksa sedem kun (manj kot en evro), v Italiji pa je višina odvisna od kraja in števila zvezdic hotela. V Riminiju znaša od 0,5 do 2 evra, Rimu od 2 do 3 evre, Benetekah od 1,4 do 5 evrov in Aosti od 1,6 do 2,5 evra.

Po podatkih statističnega urada smo lani ustvarili 9,579 milijona turističnih prenočitev, občine pa so po podatkih ministrstva za finance zbrale 8,19 milijona evrov turistične takse. Plačila so namreč oproščeni otroci do sedmega leta starosti, osebe z zdravniško napotnico v naravnih zdraviliščih, invalidi, otroci s posebnimi potrebami, učenci, dijaki in študenti na izobraževalnih programih, v študentskih domovih, člani Planinske zveze Slovenije, turisti v kampih in mladina od 7. do 18. leta starosti pa plačujejo polovično takso.

Največ »nepreštetih turistov« so vikendaši

Po drugi strani takso v nekaterih občinah plačujejo tudi vikendaši, ki jih statistika ne uvršča med turiste, občinam pa kljub temu plačajo pavšal za letno bivanje v svojih počitniških stanovanjih ali na plovilih v marinah. Piranska občina, ki je lani s skoraj 1,5 milijona evrov zbrala daleč največ turistične takse, je 273.000 evrov pridobila od pavšalistov oziroma 54.000 evrov od bivanja v plovilih. Po ocenah Ljuba Bertoka pomenijo vikendaši v piranski občini največji delež vseh »nepreštetih turistov«, saj imajo 2200 počitniških stanovanj, v katerih se lahko zadržuje približno10.000 gostov.

V piranski občini se predstavniki turističnega gospodarstva že več let pritožujejo, da občinska uprava za delovanje turističnega združenja in promocijo turizma namenja zgolj 40 odstotkov turistične takse. V občinski upravi pa trdijo, da urejajo tudi parke, ki bi jih sicer morala hotelska podjetja. Drugi pomemben problem je, da v občinah poberejo premalo turistične takse pri zasebnikih, ker ti ne prijavijo (vseh) gostov.