Vlada in občine še na natezalnici

Vlada mora zapreti proračun, občine bodo še sestankovale.

Objavljeno
23. januar 2015 22.24
fužine, naselja, ljudje, motivi
Špela Kuralt, Celje
Špela Kuralt, Celje

Ljubljana – Drugačnim napovedim navkljub ministrstvo za finance in občine tudi danes niso dosegli dogovora o financiranju občin. Vlada občinam ne more preveč popustiti, če hoče primanjkljaj spraviti pod tri odstotke BDP, kot se je zavezala Bruslju. Občine imajo aduta v premieru Miru Cerarju, ki jim je že na prvem srečanju obljubil, da vlada enostranskih odločitev ne bo sprejemala.

Na pogajanja, ki se vlečejo že od novembra, so občine in ministrstvo prišli z zelo oddaljenimi izhodišči. Čeprav so ta z vsakim usklajevanjem bliže, časa zmanjkuje. Vlada namreč namerava prihodnji teden sprejeti rebalans proračuna, česar pa brez dogovora z občinami skoraj gotovo ne bo mogla storiti. Premier Cerar je namreč županom že pred časom obljubil, da vlada ne bo sprejela enostranske odločitve o letošnji povprečnini, da se to ne bo zgodilo, je danes zagotovil tudi Dušan Mramor. Tudi zato ministrstvo za finance čaka peklenski konec tedna, saj bi morali imeti proračune posameznih ministrstev že »zabetonirane«, je dejala predstavnica ministrstva za odnose z javnostmi Irena Ferkulj.

Maratonska, skoraj štiriurna pogajanja so sicer še nekoliko zbližala stališča občin in ministrstva, ki je svoje izhodišče za povprečnino danes določilo pri 506 evrih, vendar so občine takšno ponudbo zavrnile. Po naših informacijah je ministrstvo nato predlagalo povprečnino 514 evrov, predstavniki občin pa niso imeli mandata, da bi ponudbo sprejeli. Občine, ki imajo med svojimi pogajalci mariborskega župana Andreja Fištravca in litijskega župana Francija Rokavca, zdaj vpletenega v afero s spornim zadolževanjem svoje občine, so bile po navedbah našega vira pripravljene privoliti v 525 evrov povprečnine, kolikor je določeno v zakonu o izvrševanju proračuna.

Kdo bo čigav talec?

Član glavnega odbora Skupnosti občin Slovenije Darko Fras je po pogajanjih dejal, da so pričakovanja ministrstva za finance prevelika: »Občine ne morejo biti talec prejšnjih neuspešnih pogajanj, kot so bila pogajanja o plačah v javnem sektorju. Ne moremo se strinjati z navedbami ministrstva, da so vsa področja zaprta in da je edina rešitev varčevanje pri povprečnini.« Kljub temu Fras ni izključil možnosti, da bo povprečnina nižja od 525 evrov, če se bodo tako odločili v torek na skupnem srečanju predstavnikov vseh treh občinskih združenj. Dodal pa je, da se bodo v tem primeru seveda morali znižati tudi stroški občin.

Ministrstvo bo imelo za pripravo rebalansa proračuna, ki naj bi bil na mizi vlade v četrtek, zelo malo časa. Ugotavljajo, da bi prav občine lahko ogrozile načrt, ki postavlja primanjkljaj na 2,8 odstotka BDP.