Vlada ne popušča, sindikati še korak bliže stavki

 Danes stavka policistov. Sindikati: Ogroženih 3000 delovnih mest v visokem šolstvu.

Objavljeno
10. januar 2013 22.08
Mario Belovič, notranja politika,Katerina Vidner Ferkov, Delo.si
Mario Belovič, notranja politika,Katerina Vidner Ferkov, Delo.si
Ljubljana – Država se je včeraj pomaknila še korak bliže k splošni stavki. Minister za javno upravo Senko Pličanič je znova zavrnil pogajanja o (ne)zmanjšanju plačne mase javnih uslužbencev, propadli pa so tudi pogovori o ukrepih vlade v visokem šolstvu. Policisti bodo začeli stavkati že danes.

Policijski sindikat Slovenije je pohitel. Ker vlada policistom ne namerava plačati delovne uspešnosti zaradi povečanega obsega dela, bodo že danes, na dan množičnih protestov, začeli stavkati. Včeraj so propadla tudi pogajanja z drugimi sindikati. Člani delovne skupine sindikatov visokega šolstva so po sestanku s predstavniki ministrstva za visoko šolstvo dejali, da pogajanj o plačni masi ni bilo, ampak jim je vlada ponudila le soodločanje o odpuščanju, znižanju plač (v višini 102 milijonov evrov) oziroma kombinaciji obojega.

Sekretar visokošolskega sindikata Vir Bojan Hribar opozarja, da je zaradi vladnih predlogov ogroženih 3000 strokovnih delovnih mest v javnem šolstvu. Predsednik Visokošolskega sindikata Slovenije Marko Marinčič pa ministrstvu in vladi očita sistematično privatizacijo visokega šolstva, saj da so za njenimi ukrepi »ljudje s konkretnimi pridobitniškimi interesi«. Kot primer je glavni tajnik sindikata Sviz Branimir Štrukelj navedel koncesijsko pogodbo med ministrstvom in Zavodom sv. Stanislava. Pravi, da se je ministrstvo zavezalo, da bo povečevalo število oddelkov na tej zasebni gimnaziji, medtem pa jih zmanjšuje na javnih gimnazijah. Tudi zato bo Sviz v torek, 15. januarja, sklical izredno sejo stavkovnega odbora. Ministrstvo sestanka s sindikati ni komentiralo.

Pogajanja z drugimi sindikati, s katerimi bi se lahko izognili splošni stavki, pa se niso niti začela. Vlada je včeraj odgovorila na njihove stavkovne zahteve in sestavila pogajalsko skupino. Minister Pličanič pravi: »Sedanja masa za plače javnih uslužbencev je največja možna, zato se o tem ni mogoče pogajati.« Vlada se zato želi pogovarjati predvsem o načinih zmanjšanja plačne mase. Ministru se zdi prav, da se predstojniki posameznih delov javnega sektorja s svojimi sindikati ločeno pogajajo o tem. »Razlike med posameznimi deli javnega sektorja so velike, zato ne bi bilo pravično, da bi linearno ali enako posegli v vse dele. S tem bi dosegli uravnilovko, kar bi bilo zelo nepravično,« meni Pličanič.

Koordinacija stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja povabila na pogajanja še ni dobila, se jih bodo pa sindikati udeležili, »ker so k temu zakonsko zavezani«, pravi vodja koordinacije Janez Posedi. Kljub temu priprave na splošno stavko 23. januarja potekajo nemoteno, dokončne odločitve o njej pa bodo sindikati sprejeli v ponedeljek.