Vlada toplicam znižala koncesnine

Kljub svarilom ministrice Irene Majcen so zdravilišča in minister Počivalšek dosegli nižja plačila v 2018.

Objavljeno
13. december 2017 18.30
Brane Piano
Brane Piano

Slovenskim naravnim zdraviliščem je vlada znižala koncesijske dajatve za termalne vode za kopališča in ogrevanje za leto 2018. S tem se bodo v tretjem letu obveznih koncesnin te znižale za 40 odstotkov. A zdravilišča še vztrajajo, da jim dajatev ne bi izračunavali po bolj neugodni formuli od tiste, ki velja za uporabo termalnih vod v kmetijstvu.

Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen je o z ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo usklajeni odločitvi, da sedanji faktor 1 za izračun koncesnin znižajo na 0,6, po seji vlade sicer dejala, da lahko »poceni voda« v naslednjih desetletjih povzroči težave pri črpanju zlasti v Mursko-Zalskem termalnem vodonosniku, da je treba z naravnimi viri skrbno gospodariti in da zdravilišča v dveh letih niso zmanjšala rezerviranih količin vode ter se »ne zanimajo« za vračanja neonesnažene termalne vode v vodonosnik.

A po letu in pol usklajevanj med okoljskim in gospodarskim ministrstvom o zahtevah Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč (SSNZ) in opozorilih Sindikata delavcev gostinstva in turizma je prevladal predlog gospodarskega ministra Zdravka Počivalška.

Nižje koncesnine

Po uredbi o koncesiji za rabo termalne vode za ogrevanje in potrebe kopališč bodo dajatve do leta 2020 postopno dosegle 100 odstotkov. Že drugo leto zapored so jih množili s faktorjem 1 in odločitev vlade o zmanjšanju faktorja na 0,6 v letu 2018 pomeni, da bo koncesnin za mineralno, termalno in termomineralno vodo za ogrevanje in za kopališča manj. Tako bodo zdravilišča prihodnje leto za koncesije plačala okoli 714.000 evrov, kar je skoraj 612.000 evrov manj kot letos.

Gospodarsko ministrstvo si je za znižanje plačil prizadevalo zaradi pomembnosti zdraviliškega turizma, ki ustvari tretjino vseh prenočitev, potrebuje pa sredstva za razvoj in za nagrajevanje zaposlenih ob dobrih rezultatih.

Dogovor svetla točka turizma

»Dogovor je svetla točka in prihodnost turizma v letu 2018. Po dolgih in uspešnih usklajevanjih z ministrstvom za okolje se nam je uspelo dogovoriti o predlagani vrednosti faktorja na 0,6. (...) Z dodatnim vlaganjem v kadre, razvoj, infrastrukturo in oglaševanje lahko (...) še više uvrstimo Slovenijo na svetovni turistični zemljevid,« je iz Buenos Airesa z ministrskega zasedanja Svetovne trgovinske organizacije odločitev vlade komentiral minister Počivalšek.

Potrebujejo denar za razvoj

Direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč Iztok Altbauer pa je pojasnil, da koncesnine za termalne vode za potrebe kmetijstva izračunavajo s faktorjem 0,5, zdraviliščem pa so jo s faktorjem 1. »Odločitev vlade pomeni, da se nam koncesnine v letu 2018 znižajo za 40 odstotkov. Dosegli smo pomembno odločitev, a je le prvi korak k temu, da bi nas obremenili le toliko kot kmetijstvo. Potrebujemo namreč denar za razvoj in naložbe v reinjeciranje neosnaženih voda za ogrevanje, ki jih imamo okoli 30 odstotkov. Ni nepomembno, da večino dohodka ustvarimo prav v zdravstveni oziroma zdraviliški dejavnosti,« je povedal Altbauer. Na vprašanje, ali so k odločitvi vlade pripomogle tudi izkušnje ministra Počivalška iz zdraviliške in turistične dejavnosti, je odvrnil, da je bilo ministrovo poznavanje problematike pomembno.