Vlada v DZ pošilja novelo zakona o visokem šolstvu

V visokošolskem prostoru s spremembami zakona niso zadovoljni, se pa strinjajo, da so nekatere spremembe potrebne.

čet, 20.09.2012, 19:52
Po navedbah ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport so cilji sprememb povečanje zaupanja v slovenske visokošolske zavode, podeljene diplome in druge listine, povečanje mednarodne kredibilnosti in prepoznavnosti slovenskih visokošolskih zavodov ter zagotovitev kakovostne evalvacije kakovosti slovenskih visokošolskih zavodov in študijskih programov.

Ljubljana -  Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk predlaga, da se novelo zakona o visokem šolstvu sprejema po skrajšanem in ne nujnem postopku. »Tako bo še nekaj časa za razpravo o tem, kakšne spremembe zakon prinaša«, je dejal, poroča STA.

Predvidene spremembe zakona o visokem šolstvu:

• daljši rok za podaljšanje akreditacij visokošolskih zavodov.

»Po novem bo omogočeno, da poleg oblik neposredne pedagoške obveznosti zavod določi tudi število ur osnovne neposredne pedagoške obveznosti. S tem povečujemo avtonomijo univerz, ko gre za to, kakšne pedagoške obremenitve naj bi imeli njihovi zaposleni«, je dejal Türk.

•  vstop tujih visokošolskih ustanov v slovenski prostor.

»Ti ne bodo del slovenskega šolskega sistema, prav tako od države ne bodo prejele nobenih sredstev« je dejal Turk.

• vlada bo imenovala člane sveta Nacionalne agencije za kakovost v visokem šolstvu.

»Ta bo še vedno imel 11 članov -  osem jih bo s področja visokega šolstva, dva bosta predstavnika študentov, eden pa bo predstavljal gospodarstvo. Po novem bo vlada imenovala vse člane sveta, saj, si ne želimo, da visokošolske organizacije, katerih kakovost se nadzoruje, nadzorujejo svojega nadzornika.«

Do zdaj je vlada imenovala samo dva člana, in sicer enega od strokovnjakov na področju visokega šolstva, ki deluje v Sloveniji, in enega, ki deluje v tujini. Vse ostale člane je le potrjevala.

Novela nekoliko spremeni tudi člen, kjer piše, kdo ne more biti imenovan za člana sveta agencije. Imenovani tako ne morejo biti rektorji in prorektorji univerz; dekani; prodekani; predsedniki upravnih odborov visokošolskih zavodov; glavni tajniki univerz, njihovih članic ali samostojnih visokošolskih zavodov; direktorji članic univerz in drugih samostojnih visokošolskih zavodov ali organizacij z dejavnostjo visokošolskega izobraževanja ter ravnatelji oziroma direktorji višjih strokovnih šol.

Visokošolski partnerji: Spremebe je treba doseči v soglasju

Očitki visokošolskih partnerjev letijo predvsem na dvodnevni rok javne razprave o noveli, ki je bil po mnenju deležnikov prekratek.

Na vlado in DZ so zato nedavno naslovili javni poziv, v katerem so zahtevali umik novele iz obravnave in začetek javne razprave o prihodnosti visokega šolstva.

Da bi sprejetje novele škodovalo visokemu šolstvu meni skupina študentov, ki je v torek v DZ vložila peticijo proti noveli z do zdaj zbranimi 2000 podpisi.

Tudi poslanci SD menijo, da bi spremembe negativno vplivale na visoko šolstvo, a njihovi predlogi sklepov na torkovi nujni seji odbora DZ za izobraževanje, ki so jo zahtevali, niso bili izglasovani.

Povezane novice

Ministrstvo za izobraževanje zavrača namigovanja o uvedbi šolnin
19. september ob 17:09
Očitke in namigovanja o možnosti uvedbe šolnin je sprožila predlagana novela zakona o visokem šolstvu.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se