Voda odtekla iz hiš v Planini in Lazah

Po poplavah je gladina na Planinskem polju od najvišje nižja za 2,7 metra.

Objavljeno
19. marec 2014 20.52
Odstranjevanje betonskih zaščitnih ograd v Lazah. Laze 18,3,2014
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Planina, Laze – Danes bo voda verjetno odtekla še iz zadnje poplavljene hiše v Planini, v Lazah podirajo nasip. Za sušenje hiš so Planinci že dobili 38 izsuševalcev. V Lazah bo v soboto velika čistilna akcija, dogovarjajo pa se o gradnji ceste za podobne izredne razmere.

Na občini Postojna so prejeli 43 prijav škode po poplavah, od tega za 26 stanovanjskih objektov, ocenjena škoda pa znaša 242.000 evrov. Poveljnik civilne zaščite občine Logatec Damjan Barut je za Delo povedal, da škoda v osmih poplavljenih hišah v Lazah znaša do 8000 evrov na posamezno hišo.

Na postojnskem Rdečem križu so zbrali 31 vlog za denarno pomoč, na logaškem pa deset. Prosilci za zdaj lahko pričakujejo izplačilo do največ 2500 evrov iz solidarnostnega sklada RK, višina pa bo odvisna od škode in socialnega položaja. RK za ta namen zbira prostovoljne prispevke.

Postojnski center za socialno delo (CSD) je prejel 20 vlog za izredno denarno pomoč, ki je enkratna, namenska in najnižja znaša približno 700 evrov. Dve družini sta se začasno naselili pri sorodnikih, ena pa se bo iz začasnega bivališča preselila v dvosobno stanovanje ministrstva za obrambo. »Nekaterim družinam so poplave stisko le še poglobile, tako da je bila zanje še bolj pomembna psihosocialna pomoč,« je povedala direktorica CSD Patricija Može. Članica sveta KS Planina Mirjam Žnidaršič je pojasnila, da večina objektov ni bila zavarovana proti poplavam. »Ljudem zdaj marsikaj pride prav. Nekdo je ponudil notranja vrata in ljudje so jih z veseljem vzeli.«

Po dogovoru med občino Postojna in slovenskim distriktom Lions klubov so v Planino, kjer oškodovanci lahko od včeraj prevzamejo tudi dezinfekcijska sredstva, pripeljali 38 izsuševalcev, pričakujejo pa jih še 20, zato da bi za vsak objekt zagotovili po dva. Občina Postojna je namenila 15.000 evrov za poravnavo stroškov za gorivo gasilcem in tistim, ki so pri reševanju v Planini sodelovali z lastnimi vozili. Lastniki poškodovanih objektov bodo lahko obdržali do 15 kubičnih metrov peska za uporabo pri gradbenih delih. Večino preostalih vreč pesk, izmed 20.000, kolikor so jih v Planini uporabili, bo civilna zaščita odpeljala prihodnji teden.

V Lazah že od torka odstranjujejo nasipe s stroji. Danes bodo vreče in drugo odstranjevali zaposleni prek javnih del in v občinski upravi ter vojaki, večjo delovno akcijo pa bodo izvedli v soboto. Bolj kakovostne vreče bodo oddali v recikliranje, slabše bodo (razgradljiv) odpadek, ves pesek pa bo v Lazah ostal za uporabo pri sanaciji. Sinoči so na zboru krajanov govorili tudi o gradnji interventne ceste skozi del kraja, ki ga poplave ne morejo ogroziti. Cesta bo zatravljena, zanjo pa bo potreben vpis služnosti za izredne razmere. Za začetek prihodnjega tedna je napovedan dež, ki bo, kot pravi hidrolog Janez Polajnar, lahko izdaten, a bo verjetno le upočasnil upadanje vode na Planinskem polju.