Vodopija častni občan Slovenj Gradca

Po njegovi zaslugi je mesto postalo vodilni center endoskopske kirurgije.

Objavljeno
19. september 2016 18.25
Ivan Plevnik (prvi z leve) in Nado Vodopija
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik

Slovenj Gradec - Ob občinskem prazniku so v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu nocoj podelili občinska odličja. Najvišje občinsko priznanje, naziv častni občan mesta, je prejel dolgoletni vodja urološkega oddelka slovenjgraške splošne bolnišnice, primarij in docent dr. Nado Vodopija.

Mesto, v katerem je bil dr. Nado Vodopija zaposlen od leta 1970 pa vse do upokojitve, se mu je tako zahvalilo za njegovo delo, s katerim je dvignil ugled koroške regijske bolnišnice tako doma kot na tujem. V Slovenijo je prišel leta 1968 iz Zagreba, kjer je končal dodiplomski študij medicine, specializacijo iz splošne kirurgije in urologije pa je opravil v Ljubljani. Dr. Nado Vodopija je kot prvi v Sloveniji in med prvimi v Evropi v začetku devetdesetih let uvedel laparoskopske operacije v urologiji. Leta 1994 je v Slovenj Gradcu organiziral prvi kongres endoskopske kirurgije, ki so se ga udeležili številni slovenski in tuji kirurgi, slovenjgraška bolnišnica pa je po njegovi zaslugi postala eden vodilnih centrov na področju endoskopske kirurgije. 

Po upokojitvi še vedno operira, saj je gostujoči urolog v kliniki na Reki, na kliniki Merkur v Zagrebu, urološki kliniki v Osijeku, bolnici Genesisi v Beogradu, na urološki kliniki v Banja Luki, od letos pa tudi na urološkem oddelku celjske bolnišnice, kjer izvaja robotske operacije prostate. Deluje tudi kot univerzitetni učitelj. Za svoje delo je prejel že več priznanj in nagrad, med njimi tudi red za zasluge, s katerim ga je leta 2011 odlikoval predsednik države.

Ob prazniku mestne občine Slovenj Gradec so podelili tudi občinsko nagrado, ki jo je prejel Ivan Plevnik, direktor regijskega centra za ravnanje z odpadki. Podelili so tudi tri plakete: slaščičarni Šrimpf na Glavnem trgu, ki deluje še osem desetletij, slovenjgraškemu radioklubu ter orodjarni in inženiringu Alba, mlademu domačemu podjetju, ki daje delo skoraj stotim ljudem.

Prireditve ob občinskem prazniku se bodo nadaljevale še ves teden. Zelo živahno bo v mestu v petek, ko bosta v njem hkrati potekala dva festivala, mirovniški festival in festival drugačnosti, pa tudi v nedeljo, ko bo na Trgu svobode peti praznik ekoloških kmetij Slovenije.