Vodstvo in piloti Adrie ob pogajanjih pričakujejo dogovor

Piloti so prejšnji teden stavkali, ker se je s koncem februarja iztekla veljavna kolektivna pogodba o plačah.

Objavljeno
29. marec 2017 21.28
uho-Adria Airways
Vi. V., STA
Vi. V., STA
Brnik - Vodstvo letalskega prevoznika Adria Airways se je danes sestalo s Sindikatom prometnih pilotov Slovenije, na sestanku pa so se dogovorili za intenziviranje pogajanj o stavkovnih zahtevah. Pričakujejo, da bi dogovor lahko dosegli do konca prihodnjega tedna, je za STA dejal generalni sekretar Konfederacije sindikatov Pergam Slovenija Aljoša Čeč.

»Dogovorili smo se, da bomo intenziviral pogajanja in se bomo praktično cel naslednji teden dnevno sestajali na daljših sestankih,« je izkupiček današnjih pogajanj, ki so sledila dvodnevni stavki pilotov iz prejšnjega tedna, dejal Čeč. Pričakuje, da bi do konca prihodnjega tedna lahko dosegli dogovor. Podrobnosti o tem, kaj so doslej dorekli z vodstvom, še ni želel razkriti.

Piloti so prejšnji teden dva dneva stavkali, ker se je s koncem februarja iztekla zadnja veljavna kolektivna pogodba o plačah in pogojih dela pilotov v Adrii. Nove kolektivne pogodbe sindikat pilotov in družba še nista sklenila, zaradi tega pa so se po 1. marcu pri delodajalcu začele zniževati pravice in pogoji dela pilotov, so zatrjevali v sindikatu pilotov.

Skladno s tem zahtevajo, naj Adria svojim pilotom do sklenitve novega dogovora zagotovi višino in obseg pravic in obveznosti iz delovnega razmerja, kot jih je določala zadnja kolektivna pogodba. Prejšnji teden so napovedali, da če dogovora ne bo, bodo zopet stavkali najprej 27. in 28. aprila, nato pa še 25. in 26. maja.