Vojnim veteranom 270.000 evrov manj kot lani

Ministrica Kopač Mrak je po mnenju nekaterih denar razdelila nelinearno in predvsem nelogično.

Objavljeno
22. maj 2014 00.11
Dejan Karba, Ljutomer
Dejan Karba, Ljutomer
Ljubljana – V Sloveniji je okoli 10.000 vojnih veteranov. Tistih, ki se za veterane (in vojne invalide) imajo, je desetkrat več. Razdeljeni so v štirinajst zvez oziroma združenj, ki so s sklepom ministrice Anje Kopač Mrak letos na podlagi razpisa o sofinanciranju prejeli dobrih 900.000 evrov sredstev.

A kljub temu, da so vojni veterani in invalidi letos prejeli okoli 270.000 evrov manj kot lani, so nekatere veteranske zveze letos v primerjavi z lanskim letom prejele bistveno več sredstev.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je letos sicer napovedovala spremembe v dvajset let starem zakonu o vojnih veteranih (spremenjen zakon bi financiranje veteranskih organizacij z ministrstva za delo prenesel na ministrstvo za obrambo), a je predlog februarja zaradi neusklajenosti med veteranskimi združenji umaknila. Je pa ministrica prvič v zgodovini razdeljevanja denarja vojnim veteranom in invalidom uvedla pravilnik, ki je prekinil dozdajšnjo prakso, temelječo predvsem na posamezni politični opciji prirejenih kriterijih.

Sredstva je ministrstvo za delo po sklepu ministrice razdelilo po ključu povprečja za zadnjih pet let, s čimer so se menda sprva strinjali prav vsi predstavniki zvez. Ko so denar razdelili, je počilo. V Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO), ki je lani prejelo 221.000 evrov, letos pa (le) 33.600 evrov, razmišljajo celo o pravnih sredstvih. Predsednik VSO Aleš Hojs nam je povedal, da trenutno preverjajo »prav vse možnosti pravnega spora«, o kriterijih Kopač Mrakove pa je dejal, da jih ne razume: »Ni mi jasno, kako so nekatera veteranska združenja prejela več sredstev in to kljub kriteriju povprečja za zadnjih pet let. Vse sem preračunal, celo Excellovo tabelo sem naredil, a formule, po kateri je ministrica delila denar, ne morem ugotoviti«. Je pa Hojs spomnil, da so več denarja, »očitno za nagrado«, prejeli v Zvezi veteranov vojne za Slovenijo (304.000 evrov oziroma 70.000 evrov več kot lani) in v Zvezi policijskih veteranskih društev Sever (73.537 oziroma za 537 evrov več kot lani). Spomnimo naj, da sta obe omenjeni organizaciji februarja letos na vlado naslovili pritožbo zaradi odločbe ministrstva za delo, ki naj bi VSO nezakonito podelilo status društva.

Medtem ko je predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo Ladislav Lipič z razdelitvijo denarja zadovoljen, pa se z odločitvijo Kopač Mrakove nikakor ne strinjajo v Zvezi društev General Maister (ZGM). Letos so ob 140. obletnici Maistrovega rojstva in 80. obletnici njegove smrti nameravali organizirati vrsto domoljubnih in državljanskih dogodkov, ki jih zaradi drastičnega zmanjšanja sredstev očitno ne bodo zmogli izvesti (lani so od ministrstva za delo prejeli 28.000 evrov, letos pa le 11.945 evrov). Predsednik ZGM Milan Lovrenčič je razočaran: »Ministrica ni upoštevala našega plodnega dela v preteklosti, prav tako ne programa za letošnje leto. Izdala je sklep, ki poleg vsakoletnih pogojev predpisuje petletno povprečje, kar za našo zvezo pomeni neenakopraven položaj, saj smo bili kar dve leti financirani prek ministrstva za obrambo, njen izračun pa je predvideval izključno financiranje prek njenega ministrstva«. Lovrenčič meni, da je denar razdeljen nekorektno in nelinearno.