Stranka Aleksandre Pivec po tolmačenju RTV Slovenija parlamentarna stranka

RTV Slovenija se je odločila, da bo stranko Aleksandre Pivec uvrstila na soočenja s prvokategorniki.
Fotografija: Ali bodo na RTV Slovenija našli razlago, s katero jim bo uspelo stranko Aleksandre Pivec, ki jo mnogi vidijo kot zaveznico stranke SDS oziroma njenega predsednika Janeza Janše, pripeljati med prvokategornike, se je špekuliralo že dlje časa. Pozitivne signale naj bi dobivali celo z vrha RTV Slovenija. FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice
Odpri galerijo
Ali bodo na RTV Slovenija našli razlago, s katero jim bo uspelo stranko Aleksandre Pivec, ki jo mnogi vidijo kot zaveznico stranke SDS oziroma njenega predsednika Janeza Janše, pripeljati med prvokategornike, se je špekuliralo že dlje časa. Pozitivne signale naj bi dobivali celo z vrha RTV Slovenija. FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice

»RTV Slovenija je na podlagi dejstev in dokazil ter dosedanje prakse pri izvajanju zakona o RTV ugotovila, da je Naša dežela, stranka Aleksandre Pivec, izkazala izpolnjevanje pogojev za priznanje statusa parlamentarne stranke, in sicer na podlagi nasledstva kot del stranke Desus,« so po pritožbi Pivčeve na začetno odločitev, da je ne uvrstijo med parlamentarne stranke, sporočili iz RTV Slovenija. To pomeni, da bo njena stranka skladno z zakonom o RTV upravičena do več časa, pa tudi boljšega termina, ko so na sporedu parlamentarna soočenja.

Odločitev vodstvo RTV Slovenija utemeljuje z izkazovanjem »obstoja pravnega nasledstva ter drugih povezovalnih okoliščin, ki po mnenju Naše dežele dr. Aleksandre Pivec izkazujejo nasledstvo dela stranke Desus«.

Na podlagi česa so sicer ugotavljali pravno nasledstvo, ni jasno. Mnenje, ki so ga poslali s Kolodvorske, je tudi nepodpisano.

Je pa pravna služba RTV Slovenija v mnenju, ki je bilo podano nekaj dni pred tem in na podlagi katerega na prvo televizijsko soočenje parlamentarnih strank Pivčeve niso povabili, jasno navedla, da »ustanovitev nove stranke, pa čeprav jo ustanovi del članstva (vključno s poslanci), nima pravne kontinuitete s stranko, v kateri so ti člani prej bili«.

Le stranka, ki je nastala s spojitvijo oziroma razdružitvijo, in stranka, h kateri se je druga stranka pripojila, je pravna naslednica strank, ki so s spojitvijo, pripojitvijo ali razdružitvijo prenehale delovati.

Nedopustno je ravnanje stranke Naša dežela, ki se razglaša za pravno naslednico stranke Desus, sporočajo iz slednje. Vodi jo Ljubo Jasnič. FOTO: Blaž Samec/Delo
Nedopustno je ravnanje stranke Naša dežela, ki se razglaša za pravno naslednico stranke Desus, sporočajo iz slednje. Vodi jo Ljubo Jasnič. FOTO: Blaž Samec/Delo
»Na nobeni podlagi stranka Naša dežela ne more biti uvrščena med parlamentarne stranke, saj gre za statusno nov subjekt, ki ji je skupno samo to, da je bila njena predsednica predhodno tudi predsednica stranke Desus. Stranka Naša dežela ni nastopala na prejšnjih volitvah in nikoli ni bila zastopana v državnem zboru,« pa so se na potezo RTV Slovenija ostro odzvali v Desusu in navedli, da če po novem zadostuje, da lahko predsednica »deduje« del stranke, pobere delček članstva in s prestopom poslancev po njenem postane parlamentarna stranka, se nam oblikuje precej drugačen sistem demokracije in nespoštovanja pravil. Po besedah prvaka Desusa Ljuba Jasniča bodo v Desusu bodo uporabili vsa pravna sredstva, da zaščitijo dobro ime stranke.

Svojo odločitev so na RTV Slovenija utemeljili tudi s tem, da so v predvolilnem času leta 2014 stranki Zavezništvo Alenke Bratušek priznali status parlamentarne stranke, in sicer kot naslednice dela Pozitivne Slovenije, čeprav je stranka Pozitivna Slovenija obstajala še naprej.

V Stranki Alenke Bratušek so ob tem sicer izpostavili, da so sami imeli sami za razliko od Naše dežele tudi poslansko skupino. Poslanci, ki so člani Naše dežele, pa delujejo znotraj poslanske skupine Desus (Branko Simonovič in Ivan Hršak) oziroma samostojno (Mateja Udovč).

Pritožbo Gibanja Svoboda so na RTV Slovenija zavrnili. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Pritožbo Gibanja Svoboda so na RTV Slovenija zavrnili. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Nekdanjega poslanca Desusa in poslanko Konkretno ima na svoji listi tudi Gibanje Svoboda Roberta Goloba. A za njih na RTV Slovenija trdijo, da gre za neparlamentarno stranko.

»Gibanje Svoboda glede na javno znane podatke in njihove navedbe ni bilo izvoljeno ne v Državni zbor RS ne v Evropski parlament, prav tako pa Gibanje Svoboda ni pravna naslednica parlamentarne stranke, zaradi česar se ga po zakonsko določenih merilih v volilnih soočenjih na RTV Slovenija ne more šteti za parlamentarno stranko. Pri tem je RTV Slovenija upoštevala mnenja Zakonodajno-pravne službe Državnega zbora RS, ustavno sodno prakso ter druge pravne vire,« so sporočili s Kolodvorske.

Takšno ravnanje javne radiotelevizije po mnenju Gibanja Svoboda kaže na podrejanje interesom politične opcije, ki sama izbira s kom se bo soočala na RTV Slovenija in s kom ne. Na odločitev RTV Slovenija se bodo vnovič pritožili.

image_alt
Pred prvim soočenjem na nacionalki drama in razprtije

Komentarji: