DVK: Precej volivk in volivcev izkoristilo možnost za druge načine glasovanja

Številne vloge za glasovanje na voliščih omnia kažejo na morebitno gnečo. Postopek glasovanja je tam daljši, zato DVK prosi za razumevanje in potrpežljivost.
Fotografija: V treh dneh je predčasno glasovalo kar 7,67 odstotka volilnih upravičencev. FOTO: Črt Piksi/Delo
Odpri galerijo
V treh dneh je predčasno glasovalo kar 7,67 odstotka volilnih upravičencev. FOTO: Črt Piksi/Delo

Okrajne volilne komisije so sporočile, da se je tretji in obenem zadnji dan predčasnega glasovanja udeležilo 45.941 volivk in volivcev oziroma 2,7 odstotka vseh volilnih upravičencev. Skupno se je predčasnega glasovanja udeležilo kar 130.151 oziroma 7,67 odstotka volivk in volivcev.

Za primerjavo, na predčasnih volitvah v državni zbor 2018 se je zadnji dan predčasnega glasovanja udeležilo 20.857 volivk in volivcev oziroma 1,22 odstotka vseh volilnih upravičencev. Skupno se je takrat predčasnega glasovanja udeležilo 53.158 volivk in volivcev, kar je 3,10 odstotka vseh volilnih upravičencev.

Ljubljansko volišče omnia se seli na Gospodarsko razstavišče

»Po podatkih okrajnih volilnih komisij bo v nedeljo, 24. aprila, na tako imenovanem volišču omnia v Ljubljani glasovalo več kot 5200 volivk in volivcev. Zato je treba lokacijo volišča prestaviti na Gospodarsko razstavišče, kjer so volilna mesta že urejena in je na voljo tudi dovolj prostora, da bodo lahko volivci v primeru slabega vremena počakali v predprostoru, česar na Linhartovi 13 ne bi bilo mogoče zagotoviti,« sporoča Državna volilna komisija (DVK).

DVK je o predlogu okrajnih volilnih komisij za območje Ljubljane odločal na današnji dopisni seji. Določili so, da bo lokacija volišča omnia prestavljena na Gospodarsko razstavišče. Kot pojasnjujejo, »zaradi izjemno velikega števila pravočasno oddanih vlog za glasovanje na tem volišču namreč na prvotno predvideni lokaciji (na sedežu Upravne enote Ljubljana na Linhartovi cesti 13) ne bi bilo mogoče zagotoviti učinkovite in pravočasne izvedbe glasovanja«.

Kot še dodajajo na DVK, bodo volivci in volivke, ki so uspešno oddali vlogo za glasovanje na volišču omnia, o spremembi lokacije obveščeni tudi po elektronski pošti, poleg tega bo na prvotno predvideni lokaciji poskrbljeno tudi za preusmerjanje volivcev.

Komentarji: