Vreme po Sloveniji: ponekod reke že poplavljajo

Sneženje povzroča še nekaj težav na Koroškem, reke bodo dosegale opozorilne pretoke na severozahodu.

Objavljeno
26. februar 2013 10.39
bakal/mokrisce
K. V., Delo.si
K. V., Delo.si

Agencija republike Slovenije za okolje (Arso) opozarja, da bodo danes in jutri opozorilne pretoke dosegle reke na severovzhodu, lahko pa tudi na jugovzhodu Slovenije. Reke na severovzhodu ponekod že poplavljajo.

Kot navaja agencija imajo reke v alpskem svetu severozahodne Slovenije male pretoke in so ustaljeni. Na severovzhodu ter jugovzhodu imajo reke velike pretoke in naraščajo. Pretoki rek drugod po Sloveniji so srednji in ustaljeni. Danes in jutri bodo reke predvsem na vzhodu Slovenije naraščale.

Sneženje še vedno povzroča nekaj težav

Vnovično sneženje povzroča nekaj težav na Koroškem, kjer težak sneg ponekod ogroža strešne konstrukcije. Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je težak sneg danes ogrožal konstrukcijo stanovanje hiše na Prevaljah in streho gospodarskega poslopja v Pamečah, kjer so posredovali gasilci. Glavne ceste po Koroškem so prevozne.

Pod težo snega se je danes zjutraj podrlo drevo na cesto Kotlje-Slovenj Gradec. Delavci cestnega podjetja VOC Celje so oviro odstranili in sprostili promet.

Ekipe zimske službe podjetja VOC Celje so po besedah vodje baze podjetja v Otiškem Vrhu, Aleksandra Celana od jutra, ko je spet začelo snežit, na terenu. V zadnjih urah je zapadlo nekaj centimetrov novega snega. Delavci zimske službe imajo težave pri cestah na višje ležečih območjih, kjer so ponekod snežne stene ob robu ceste visoke tudi okoli dva metra, zato je cestišče ožje.

Proti Kopam so cestišče s posebnim odmetalcem snega širili v nedeljo, delavci zimske službe zdaj širijo oz. bodo širili še cestišče na cesti čez Graško goro, na cesti Črna na Koroškem-Šoštanj in na cesti na Ribniško Pohorje. Glavne ceste so sicer vse prevozne, je pa že dlje časa zaprta regionalna cesta Trbonje -Dravograd zaradi snežnih plazov.

Zimska služba podjetja VOC Celje je za vzdrževanje okoli 260 kilometrov državnih cest na Koroškem letošnjo zimo porabila doslej okoli 1600 ton soli in okoli 1000 kubičnih metrov drobljenca. Zalog imajo za zdaj še dovolj, je povedal Celan.