Vreme pokvarilo turistični utrip

Nekaj svetlih točk, ki vzbuja upanje, da bo sezona vendarle boljša od lanske.

Objavljeno
01. april 2013 16.25
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Portorož - Zaradi slabega vremena so imeli v slovenski Istri za praznike kar nekaj tisoč manj prenočitev, kot bi jih imeli sicer. Po neuradni oceni so v več turističnih družbah na obalnem območju zabeležili odpoved za 3000 do 4000 prenočitev, čeprav so pred tem napovedali prihod. Navkljub vremenski "katastrofi" so se v Portorožu še nekako izvlekli.

V treh prazničnih dneh so ustvarili 11.394 prenočitev ali 12 odstotkov manj, so nam sporočili iz Turističnega združenja Portorož. Kljub slabemu vremenu so prevladovali tuji gostje (kar 85 odstotkov je bilo tujcev), med njimi največ nemško govorečih (Avstrijcev in Nemcev). Hoteli so bili v povprečju 61-odstotno zasedeni. Slabše obiskani velikonočni prazniki napovedujejo, da bo mesec april turistično manj uspešen, zato pa so portoroški hoteli vsaj v prvih treh mesecih nakopičili za več kot 10 odstotkov presežka. Tudi rezervacije za maj že kaže bolje. Janez Jager iz Life Class hotelov je povedal, da so velikonočni prazniki kljub takšni odvisnosti od vremena napovedali vitalno turistično dogajanje v preostalem delu leta.

Največ zaslug za to, da upad turističnega obiska ob minulih praznikih ni bil še večji, so pripisali nekaterim dogodkom ob morju. Na prvem mestu je to bila že 21. tradicionalna velikonočna regata za razred optimist, na katerem je tekmovalo 395 mladih jadralcev (tudi njih je bilo 80 manj od napovedanih) iz 11 evropskih držav. Ta velja za drugo najpomembnejša kriterijsko regato v Evropi in je izbirna regata za izbor v državno reprezentanco treh držav: Nemčije, Avstrije in Slovenije. Hkrati je ta regata, ki jo organizira Jadralni klub Pirat Portorož, največja v Sloveniji. S tekmovalci je prišlo več kot 1000 spremljevalcev, ki so seveda dobro polnili portoroške hotele. Nekoliko manjše tekmovanje za druge jadralske razrede so organizirali tudi v Izoli. Izolske hotele pa so polnili tudi nekateri obiskovalci velikega glasbenega dogodka v Ambasadi Gavioli.

Pomemben dogodek za Piran je bilo odprtje prenovljenega hotela Piran, ki je bil polovično zaseden. To je edini hotel v piranski občini, ki so ga novi lastniki (celjska družba Eurotas) letos temeljito prenovili. Zneska naložbe lastniki ne povedo, ocenjujemo pa, da je tak obseg del vreden približno 1,5 milijona evrov. Pomeni veliko pridobitev za mesto, saj Piran na ta način premore še en kakovosten mestni hotel.