Vrh Nata bo spet poslušal Laibach

Slovenski veleposlanik pri Natubo vrhu zavezništva poslal album skupine Laibach NATO, ki je izšel leta 1994.

Objavljeno
27. marec 2014 17.46
megla/laibach
P. Ž., Bruselj
P. Ž., Bruselj

Bruselj − Slovenski veleposlanik pri Natu Andrej Benedejčič bo vrhu zavezništva danes poslal album skupine Laibach NATO, ki je izšel leta 1994.

Povod za darilo generalnemu sekretarju Nata Andersu Foghu Rasmussenu, vsem zavezniškim veleposlanikom in vodilnim članom Natovega sekretariata je 10. obletnica vstopa Slovenije v zavezništvo. Benedejčič je v spremnem pismu ob darilu zapisal, da je Slovenija z vstopom v Partnerstvo za mir na pot članstva stopila že leta 1994, istega leta, ko je skupina Laibach izdala NATO. Album da dobro odseva takratno vzdušje negotovosti, strahu in zlih slutenj na prostoru bivše Jugoslavije.

Opozoril je tudi, da je bil po zaslugi Natovega posredovanja ustavljena vojna na Balkanu in da si Slovenija zaradi te zgodovinske izkušnje želi, da, bi bila celotna regija čim prej v zavezništvu.

Album, na katerem so med drugim obdelave pesmi Final Coundown, Dogs of War in Marš na Drino, so na zavezništvu prvič dobili februarja 1995, ko ga je tedanjemu generalnemu sekretarju Willyju Claesu izročil bivši zunanji minister Zoran Thaler.

Slovenija je 29. marca 2004 deponirala listino o pristopu k Severnoatlantski pogodbi pri depozitarju v Washingtonu in s tem postala polnopravna članica zavezništva. V Natu sicer velja za zgledno članico, ki je še posebej dejavna v misijah v tujini, a po drugi strani je v zadnjem času tarča kritik, ker je na veliko skrčila naložbe v vojaško opremo in glede tega ne izpolnjuje danih zavez.