Vrtec Majer ni niti požarno varen

Črnomaljski starši šolskemu ministrstvu očitajo, da je povsem odpovedalo.

Objavljeno
22. januar 2018 21.49
Vrtec Majer
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek

Črnomelj – Po šolski inšpekciji je številne nepravilnosti v vrtčevski enoti Majer zdaj ugotovila še požarna inšpektorica, saj v objektu niso zagotovljeni splošni ukrepi varstva pred požarom. Starši so zaskrbljeni.

Požarna inšpektorica je v zapisnik navedla, da mora vodstvo Vrtca Črnomelj namestiti gasilne aparate skladno z zakonom o varstvu pred požarom ter z evakuacijske poti odstraniti obešalnike z oblačili, otroško obutev, klopce in stole, saj mora biti ta prosta in prehodna. Poleg tega morajo v vrtcu določiti najmanj še eno odgovorno osebo za gašenje požara in evakuacijo ter izvesti usposabljanje odgovornih. Namestnica Vrtca Črnomelj Irena Kos Veselič je za Delo povedala, da morajo pomanjkljivosti odpraviti do konca prihodnjega meseca.

Ugotovitve požarne inšpektorice so še dodatno razburile starše 31 otrok, kolikor jih v tem šolskem letu obiskuje vrtčevsko enoto. Kritike letijo tudi na šolsko ministrstvo, ki je dobrih 20 let dopuščalo nevzdržno stanje in ki ga, kakor vse kaže, namerava tudi v prihodnje. Zaradi številnih nepravilnosti je šolski inšpektor ministrstvu Maje Makovec Brenčič konec lanskega leta predlagal izbris vrtca iz javno veljavnih programov. Glavna očitka sta, da enota Majer deluje v bivalnih kontejnerjih že več kakor 20 let, kar je v skladu s pravilnikom najdaljša dovoljena doba, in da bi bila v nenamenski stavbi, kakršna je vrtec, lahko le dva oddelka in ne trije.

Politika se postavlja nad stroko

Na nedavnem sestanku med vodstvom direktorata za predšolsko vzgojo in osnovno šolstvo ter vodstvom črnomaljske občine so se dogovorili, da bodo problematiko reševali celostno, vendar ni jasno, kakšna bo dokončna rešitev in kdaj jo starši otrok lahko pričakujejo. »Druge možnosti kakor zaprtje vrtca ne vidimo,« je bil jasen predstavnik staršev Darjan Grudnik, prepričan, da je poleg ministrstva odpovedala tudi stroka. »Ne razumem, kaj se morajo predstavniki občine in ministrstva še zmeniti, ko pa so stvari tako jasne. Vrtec deluje mimo pravilnika, otroci so v utesnjenih prostorih in starši še vedno plačujemo isto ceno kakor tisti v varnem vrtcu. Politika se spet postavlja nad stroko. Zakaj potem sploh imamo vse inšpekcijske službe, če se njihovo mnenje ne upošteva,« je bil ogorčen Grudnik.

Irena Kos Veselič je povedala, da zdaj čakajo na morebiten ukrep šolskega ministrstva glede prihodnjega (ne)delovanja vrtca. Dejala je, da je treba problem reševati celostno, saj je v pripravi projekt novega vrtca, in preden ga bodo začeli graditi, bodo morali porušiti starega petoddelčnega na Loki ter poiskati začasne prostore za otroke, a teh za zdaj niso našli. Zavzema se, da do zgraditve novega vrtca tistega na Majerju ne bi zaprli, saj bi sicer morali poiskati nadomestne prostore še za tri majerske oddelke.