Vse več Mariborčanov se bori za golo preživetje

Območna enota Rdečega križa si želi večje finančne podpore mariborske občine, saj donacije upadajo.

Objavljeno
12. februar 2013 11.35
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor
Maribor - Območna organizacija Rdečega križa (RK) letos iz proračuna Mestne občine Maribor (MOM) pričakuje 57.500 evrov, je povedal sekretar Alojz Kovačič. Pravi, da v RK velikih donacij skoraj ne dobijo več, in ker nimajo dovolj denarja, razmišljajo o omejitvi nekaterih dejavnosti.

Mariborski RK je imel lani v svojem skladišču 1,1 milijona kilogramov/litrov interventnih zalog (mleko, moka, riž, testenine, pšenični zdrob in belo olje), je povedal Alojz Kovačič in dodal, da med prejemniki njihove pomoči prevladujejo posamezniki, ne družine. »Zaradi spremenjene socialne zakonodaje je lani 30 odstotkov nekdanjih upravičencev ostalo brez pomoči, tako da so se socialne stiske zelo povečale,« je opozoril Kovačič.

Otrok ne pošiljajo več na morje

Območno organizacijo RK je včeraj obiskal neodvisni kandidat za župana dr. Andrej Fištravec. Kovačič je ob tej priložnosti govoril o problematiki humanitarne pomoči in o ukrepih, s katerimi bi MOM pomagala blažiti socialno stisko ljudi v mestu. S Fištravcem sta se strinjala, da bi morala biti finančna podpora občine višja.

Kovačič je izpostavil tudi druge dejavnosti RK, med drugim zdravstveno-socialno letovanje otrok v počitniškem domu Frankopan v Punatu na Krku, ki ga RK organizira od leta 1955, do zdaj pa se je letovanj udeležilo 111.872 otrok, od tega 1760 lani. Ta letovanja sofinancira zavod za zdravstveno zavarovanje, od katerega so lani dobili manj denarja.

»Čeprav je skoraj brezplačno, starše težko prepričamo, da gredo otroci na morje, saj nimajo stvari, ki bi jim jih dali zraven. Tako težke socialne situacije, v kateri živijo otroci in cele družine, do lani nismo poznali. Naše kapacitete v Punatu niso bile polno zasedene, ker se starši niso odločili za letovanje,« je dejal Kovačič.

Nadškofijska karitas opozarja na stiske družin

Tudi v Nadškofijski karitas Maribor glede na enako lansko obdobje opažajo, da so se stiske v mnogih primerih poglobile, je dejal predsednik Branko Maček. Medtem ko so pretekla leta opozarjali na povečano število tistih, ki prvič potrkajo pri Karitas zaradi izgube zaposlitve, prošenj za zakonito stalno prijavo, problemov zaradi funkcionalne nepismenosti ob uveljavljanju pravic iz javnih sredstev itd., zdaj opozarjajo predvsem na stiske družin, pri katerih gre za vprašanje preživetja.

Lani so v mariborski Karitas rešili 840 prošenj za finančno pomoč, predvsem za plačilo najosnovnejših življenjskih potrebščin, kot so elektrika, najemnina ali ogrevanje. Pomoč v hrani je prek njih dobilo 1295 družin ali posameznikov. Prek svojega humanitarnega skladišča so lani sprejeli in izdali kar 800 ton pomoči.

Karitas poziva ljudi, naj jim pomagajo

Ena od tradicionalnih akcij Nadškofijske karitas je tudi Več luči več upanja - v sklopu tokratne so od adventa do prejšnjega tedna zbrali 14.270 evrov. »Z zbranimi sredstvi bi radi pomagali otrokom iz socialno šibkih družin s tistimi primernimi oblikami pomoči Karitas, ki bodo otrokom omogočale čim boljše možnosti, da ne bi bili zaradi raznih oblik stisk socialno ali kako drugače izključeni, ter imeli tako slabše pogoje pridobivanja znanja,« je povedal Maček.

Upa, da bodo zbrali dovolj denarja, da bi 60 otrokom pomagali plačati šolsko prehrano in da bi prav tolikšnemu številu plačali šolo v naravi ter druge dejavnosti. Zato predstavniki Karitasa znova pozivajo ljudi, naj jim pri tem pomagajo po svojih močeh.