Vzeli pol dobička, dali farmacevta

Koroška lekarna: župani zavodu tokrat pustili pol presežka in odobrili nove zaposlitve, saj bodo farmacevti odslej tudi skrbeli za bolnike z veliko zdravili.

Objavljeno
31. marec 2015 09.52
Koroška lekarna, poslovna enota Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Dravograd – Po lanski odločitvi dvanajstih občin ustanoviteljic, da večino dobička Koroške lekarne prelijejo v lastne proračune, so letos občine pobrale polovico, drugo pa bodo lekarne lahko porabile za naložbe. Župani so se strinjali z zaposlitvijo dodatnih farmacevtov, saj bodo z novimi programi lekarne še bolj kadrovsko podhranjene.

Koroška lekarna je lani ustvarila 16,7 milijona prihodkov in 342.193 evrov dobička. Lekarne bodo svojo polovico – 171.000 evrov – namenile za naložbe in razvoj farmacevtske dejavnosti v regiji. Direktorica Koroške lekarne Irena Pušnik meni, da je regija z lekarnami dobro omrežena, bolje od slovenskega povprečja, vendar imajo že dolgo težave s kadrovsko podhranjenostjo: »Farmacevt na Koroškem ima približno tristo pacientov več od slovenskega povprečja. Z manj zaposlenimi moramo opraviti več dela, kar je eden od glavnih vzrokov za takšen poslovni rezultat.« Lani so izdali več kot 580.000 receptov in 1,3 milijona škatlic zdravil na recept, ki so 80 odstotkov dejavnosti, petino pa so zdravila brez recepta in drugi farmacevtski izdelki. Čeprav so izdali več zdravil kot leta 2013, so bili prihodki tri odstotke manjši, kar je po besedah Pušnikove posledica nižanja cene generičnih zdravil.

Župani so tokrat dali soglasje za zaposlitev novega farmacevta za nedoločen čas in še enega za določen čas enega leta. Zavod za zdravstveno zavarovanje namerava iz Pomurja razširiti projekt, pri katerem je klinični farmacevt v pomoč zdravniku, tako da pri pacientih z osem ali več zdravili hkrati opravi pregled jemanja zdravil in o tem pouči pacienta. »Na ta način je mogoče preprečiti neželene in za paciente pogosto škodljive učinke medsebojnega delovanja zdravil ter racionalizirati terapijo,« je prepričana Pušnikova. Ker bo takšna dejavnost postala precejšnji del lekarniške dejavnosti, bodo s podiplomskim izobraževanjem došolali magistre farmacije. »Izobraževanja prek lekarniške zbornice se začenjajo letos, v prvo fazo bomo vključili štiri koroške magistre farmacije. Zato bo precej odsotnosti z dela, tako da potrebujemo dodatno zaposlitev za določen čas, da to premostimo.« Pogodbeno bodo za en dan v tednu zaposlili še šoferja za razvoz galenskih zdravil ter hišnika in za občasno pomoč med dopusti (za dva meseca na leto) še laboranta v galenskem laboratoriju.