Z bazarji in prodajo zemljišč do urgence

Ministrstvo ne zagotovi denarja ptujski bolnišnici, čeprav bi jim ga glede na potrebe moralo. Po projektantskih ocenah bo stal 2,8 milijona evrov.

Objavljeno
08. julij 2016 23.02
Franc Milošič
Franc Milošič

Ptuj – Splošna bolnišnica dr. Jožeta Potrča bo morala prodati hektar veliko svoje zemljišče, da bo zbrala denar za gradnjo urgentnega centra (UC). Po projektantski oceni bo stal 2,8 milijona, ministrstvo za zdravje pa je zanj pripravljeno plačati 1,9 milijona evrov. Še vedno namreč vztraja pri prvotni idejni oceni ptujskega centra, čeprav se je cena nekaterih drugih od prvih ocen do dokončanja zvišala.

Ptujski UC so zdravstvene oblasti nenehno zapostavljale. Najbrž tudi zato, ker se na Ptuju temu nihče ni upiral. Najprej je center brez utemeljenih razlogov izpadel iz mreže slovenskih urgenc, nato so ga naknadno uvrstili na seznam, vendar je bilo takrat 42 milijonov evrov evropskih kohezijski sredstev že razdeljenih za druge urgence.

Ptujska bolnišnica je najprej nameravala ob kirurškem oddelku postaviti novo stavbo s površino 700 kvadratnih metrov, zaradi potreb po še drugih izboljšavah in razširitvah, pa so spremenili načrte in predvideli dvig stavbe za še eno etažo, ki naj bi jo dokončali in opremili pozneje. »Nadgradnja« je vredna dodatnih 600 tisočakov in ta denar mora zagotoviti bolnišnica sama, da bi ji ministrstvo dovolilo objaviti razpis za gradnjo.

Bolnišnica iz poslovanja nima presežkov, saj ima na grbi še pretekle izgube. Oktobra lani so neuspešno poskusili ustanoviti poseben konzorcij za gradnjo, s katerim bi zbrali potreben denar, z drugimi akcijami, od teniških turnirjev do vegetarijanskih bazarjev, pa so zbrali bolj simbolične zneske. Da ne bi izgubili še denarja, ki je za center predviden v državnem proračunu za letos, bodo svoj delež za investicijo poskušali zagotoviti s prodajo dela svojega zemljišča Domu upokojencev Ptuj za novo enoto za paliativno oskrbo varovancev.

Gradbeno dovoljenje za UC je bolnišnica že pridobila, a čeprav ji bo uspelo prodati zemljišče, ji bo za gradnjo še vedno manjkalo 900.000 evrov. Po sedanjih načrtih bi UC namreč stal 3,4 milijone evrov, bolnišnica bo sama zagotovila 600.00 evrov, ministrstvo pa je pripravljeno prispevati 1,9 milijona, kar je 900.000 manj od projektantske vrednosti.

Prezrli 23.000 urgentnih obravnav?

Direktor bolnišnice Andrej Levanič pravi, da je v enotni metodologiji organizacije UC v Sloveniji štirinajčlanska strokovna delovna skupina vztrajala pri napačnih izhodiščnih podatkih. Z evidenco dokazuje, da bi morali za ptujsko in ormoško območje upoštevati več kot 40.000 nujnih obravnav v enem letu in ne le 17.000, kolikor so jih.

Zaradi tega se je Ptuj znašel med tremi najmanjšimi urgentnimi centri v skupini C3, ki za center predvideva 700 kvadratov prostorov in manjšo strokovno ekipo. Tu je zdravstvena politika in njena strokovna skupina Ptuj oškodovala, saj bi iz lastnih podatkov lahko ugotovili, da je s porabljenimi 2,5 milijona evrov za urgentne storitve leta 2014 ptujska bolnišnica primerljiva s šestimi slovenskimi, ki so dobile 1100 kvadratnih metrov velike urgentne centre. Iz razlike med številom urgentnih obravnav in porabljenim denarjem ter v primerjavi z drugimi bolnišnicami bi ministrstvu moralo biti jasno, da gre za očitno napako.

Na vprašanja Dela, kako se je lahko taka napaka zgodila in zakaj je ne odpravijo, so na ministrstvu za zdravje birokratsko odgovorili le: »Projektni svet je sprejel metodologijo priprave urgentnih centrov, ki je na podlagi podatkov o številu primerov, centre razvrstil v tri velikostne razrede.

UC Ptuj v razred C3, kamor se uvrščata tudi UC Trbovlje in UC Brežice, iz česar je razvidna tudi površina UC. Na tej podlagi je SB Ptuj pripravila investicijsko dokumentacijo, kjer je vrednost UC približno 1,9 milijona evrov in ta sredstva je ministrstvo tudi zagotovilo.« Pri tem ministrstvo zamolči ptujski zahtevek za realno oceno naložbe in ne pojasni, kako da sta lahko trboveljski in brežiški stala več kot tri oziroma 2,7 milijona evrov, čeprav sodita v skupino C3; tako kot ptujski, ki mu ne priznajo vrednosti 2,8 milijona. Poleg tega bi glede na število obravnavanih urgentnih primerov morali na Ptuju graditi center v razredu C2, v katerem so urgence stale od pet do šest milijonov evrov.