Obrambno ministrstvo bo prodajalo orožje

Obrambno ministrstvo bo prihodnji četrtek izvedlo javno dražbo, na kateri namerava prodati 46.000 kosov presežnega orožja.

Objavljeno
11. februar 2015 23.12
Vhod v obrambno ministrstvo ob visokem obisku
Dejan Karba
Dejan Karba
Ljubljana – Orožje se bo prodajalo v osmih sklopih, za katere ministrstvo v izhodišču hoče čez 3,6 milijona evrov.

Napoved slovenskega obrambnega vrha, da poleg dvanajstih brezpilotnih letal razreda mini naroča tudi 272 novih vozil, ki je dodobra razburila javnost, je ob novici, da namerava ministrstvo prodati odvečno orožje, dobila novo dimenzijo. Medtem ko še niso povedali, koliko nameravajo odšteti za nov vozni park, v meglo pa so zaviti tudi izdatki za brezpilotna letala, so na spletni strani zapisali, koliko nameravajo dobiti. Najvišja izklicna cena je postavljena za šesti sklop: 6019 kosov orožja (Zastavine pištole 7,62 mm, brzostrelke 7,62 mm, polavtomatske puške Rifle semiautomatic M59, puškomitraljeze Machine Gun 7,9mm, avtomatska puška MP 40 …) bo ministrstvo začelo prodajati za 587.868 evrov, interesenti pa bodo lahko višali po najmanj 1000 evrov. Izklicna cena za vse sklope je dobrih 3,6 milijona evrov, dražitelji pa bodo lahko oddali ponudbo za več sklopov hkrati.

Večina orožja je še iz časov JNA, poleg kosov jugoslovanskega in sovjetskega porekla je nekaj tudi italijanskega in nemškega. Interesenti morajo do prihodnjega ponedeljka oddati potrebno dokumentacijo in vplačati varščino (od 37.000 evrov do 59.000 evrov za posamezne sklope). Na dražbi lahko sodelujejo gospodarske družbe in podjetniki, ki izpolnjujejo pogoje za promet z orožjem po zakonu o orožju.

Brezpilotna letala šele prihodnje leto

Na današnjem odboru za obrambo je obrambni minister Janko Veber dejal, da bodo dobavo brezpilotnih letal začeli šele prihodnje leto in da ima ministrstvo že zagotovljenih 150.000 evrov za vzpostavitev komunikacijske infrastrukture za sprejemanje samodejnih klicev 112 iz avtomobilov v regijske centre za obveščanje.