Z industrijsko konopljo nad težke kovine

Med prebivalci Zgornje Mežiške doline je oživelo upanje, da bodo onesnaženo zemljo lahko očistili brez kemikalij.

pon, 17.07.2017, 08:00

Mežica, Črna na Koroškem – Oddelek za agronomijo z ljubljanske biotehniške fakultete bo na petih lokacijah v Mežici in Črni na Koroškem preveril, kako učinkovita bi bila uporaba industrijske konoplje v morebitni sanaciji s težkimi kovinami onesnaženih tal v Zgornji Mežiški dolini.

Na dveh večjih površinah v Črni na Koroškem in treh manjših posevkih v Mežici so posadili dve sorti semen industrijske konoplje. »Industrijska konoplja se je v nekaterih raziskavah izkazala za rastlino, ki bi lahko bila uporabljena pri čiščenju tal z metodo fitoremediacije, ki je stroškovno manj zahtevna in ekološko sprejemljivejša metoda odstranjevanja kovin in zmanjšanja onesnaženja tal. Industrijska konoplja spada v družino Cannabacea, njene korenine se dobro razraščajo, rastline pa ustvarjajo tudi veliko nadzemne biomase. Glede na predhodne raziskave se kovine najbolj akumulirajo v listih, nimajo pa fitotoksičnega učinka,« pove profesor Marko Zupan z biotehniške fakultete v Ljubljani. 

Za plačilo s kartico, Paypalom ali preko UPN (plačilni nalog), obiščite stran www.delo.si/digitalno in izberite paket po vaši meri. Imamo tudi takega z izdatnim popustom za naročnike na našo tiskano izdajo! Nato sledite navodilom za registracijo, v sklopu katere boste sklenili tudi digitalni naročniški paket.


Želite brati več?
Cenik
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
* Naročnina po preteku prvega meseca naročnine se obračuna po veljavnem ceniku Delo d.o.o.
Preberite posebne pogoje, povezane z digitalnimi naročninami.
Prijavi sovražni govor